17 lutego 2013

Muffinki tiramisu z wiśniówką.

Uwielbiam muffinki z dodatkiem owoców. Przypominają mi ciepłe, wakacyjne dni. Pierwszy raz dodałam do moich wypieków alkoholu, który nadał babeczką delikatny posmak, aczkolwiek nieznacznie wyczuwalny.

Składniki:
  • 150g wiśni (mogą być mrożone)
  • 70g mąki
  • 1 łyżeczka sodki
  • 50g płatków czekoladowych 
  • 50ml oleju
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki wiśniówki 
Przygotowanie:
  1. Wiśnie rozmrażamy. 
  2. W misce łączymy ze sobą olej, cukier i 2 jajka. Wszystko ubijamy na puszysta piankę. Dodajemy mąkę, proszek i cynamon. Ponownie mieszamy. Wrzucamy wiśnie i wlewamy wiśniówkę. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 
  3. Ciasto przekładamy do papilotek lub sylikonowych foremek (wcześniej wysmarowanych tłuszczem) i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30min. 
  4. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego :)



 

21 komentarzy:

  1. fajne te muffinki ;) i ten smak ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. co za genialne muffiny! uwielbiam tiramisu, więc taka wersja babeczek mi odpowiada, nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To coś innego niż zwykle, więc warto wypróbować :)

      Usuń
  3. bardzo ciekawy i niesamowicie obiecujący smakowo pomysł na muffiny; ja też je kocham!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają, mogę jedną?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie no znowu blogowe muffinki, przestańcie kusić;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do roboty, zasmakuj przyjemności :D

      Usuń
  6. Jak patrzę na Twoje muffinki to do lata mi się tęskno zrobiłao:-), wyglądaja przesmacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, lato..chciałam sobie je trochę przypomnieć :)

      Usuń
  7. ale one muszą być soczyste przez te owoce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo :) Chociaż i tak to nie to samo co świeże :<

      Usuń
  8. bardzo ciekawe, zaintrygowałaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...