Calzone na Światowy Dzień Pizzy.
Dziś Światowy Dzień Pizzy! Takiego dnia nie mogłam przegapić i mimo tego, że pizzę w tym tygodniu już robiliśmy to postanowiłam to powtórzyć tylko w nieco innej wersji, ale również bardzo pysznej! Mam nadzieję, że Wam się spodoba.
A Wy obchodziliście jakoś specjalnie dzisiaj ten dzień? :)
Składniki:
na ciasto:
A Wy obchodziliście jakoś specjalnie dzisiaj ten dzień? :)
Składniki:
na ciasto:
- 8g suchych drożdży
- 250 ml letniej wody
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżki oliwy
- 350g mąki
- 1kg mielonego mięsa (30dag łopatki, 30dag karczku, 40dag piersi z kurczaka)
- sól, pieprz
- 30 da pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 puszki gotowych pomidorów w sosie własnym
- szklanka wody
- oliwa z oliwek
- bazylia, oregano
- ser żółty
- W małym garnuszku rozpuszczamy w 125ml wody cukier i dodajemy suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy do podwojenia objętości lub do spienienia się zaczynu.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałą wodę, olej, sól i zaczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 50 min lub do podwojenia objętości.
- W tym czasie zmielone i doprawione solą i pieprzem mięso smażymy na patelni. Po 10-15 minutach wrzucamy do garnka.
- Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie i wrzucamy do mięsa. Najlepiej obie rzeczy podsmażyć osobno.
- Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy do garnka.
- Czosnek siekamy i podsmażamy delikatnie na maśle, ale nie za długo, ponieważ stanie się gorzki i również wrzucamy do garnka. Wszystko mieszamy i prużymy.
- Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy szklankę wody i doprawiamy bazylią i oregano. Mieszamy ze sobą i czekamy aż całość się zagotuje.Odstawiamy.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placki o średnicy 22cm.
- Placki przekładamy na wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na połówkę placka wykładamy przygotowany wcześniej farsz (można delikatnie odsączyć z nadmiaru sosu) i posypujemy wierzch startym serem. Brzegi ciasta smarujemy delikatnie wodą i zaklejamy tak jak pierogi. Czynność powtarzamy z każdym plackiem.
- Całość pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min.
- Najlepiej smakuje polane ketchupem z dodatkiem ziół.
fajny zamiennik :-) u mnie była pizza z bułki :P
OdpowiedzUsuńOoo też fajny pomysł :)
UsuńNo pewnie, że się podoba :) baardzo :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę, mam nadzieje, ze wypróbujesz przepis i Ci posmakuje ;)
Usuńfajny pomysł by obchodzić ten dzień w ten sposób , w sumie to pyszny pomysł ;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam to danie:)
OdpowiedzUsuńJa od teraz również, nie wiedziałam, że mi tak posmakuje! :)
UsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńpiękny pizzowy "pierożek"! :D
OdpowiedzUsuńświetne!
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Libster Award ;)
OdpowiedzUsuń