15 lutego 2013

Grissini.

Grissini to chrupiące paluszki chlebowe pochodzące z okolic Turynu w północnych Włoszech. Jest to świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę podczas imprezy. Smakują zarówno z dipem jak i bez niego. Ja podałam dip z serka mascarpone oraz pastę z awokado (przepisy podam jutro).
Jeśli zdarzy się, że paluszki zwilgotnieją, można je odświeżyć w piekarniku w temperaturze 180stopni przez 5-6 min.
Tak poza tym jest to mój DWUSETNY post! :)

Składniki:
Przepis pochodzi z książki "Wypieki" A. Manning
  • duża szczypta drobnego cukru (2 łyżeczki)
  • 150ml letniej wody 
  • 5g( 1,5 łyżeczki) suszonych drożdży 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 225g zwykłej mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
Przygotowanie:
  1. W dużej misce połącz wodę z cukrem, wsyp drożdże i zaczekaj 5-6 minut, aż się spienią.Dolej oliwę, mąkę oraz sól i wymieszaj drewnianą łyżką, by powstała jednolita masa. 
  2. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj 5-6 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, nasmarowanej oliwą i poobracaj nim nieco, by się natłuściło. Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw na półtorej godziny lub do podwojenia objętości w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. 
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. lekko natłuść oliwą dwie blachy do pieczenia. Jednym uderzeniem pięści pozbaw ciasto nagromadzonego w nim powietrza. Wyjmij ciasto na oprószony mąka blat i rozwałkuj na prostokąt o bokach około 22x34 cm. Ułóż go dłuższym bokiem do siebie, a potem dużym, ostrym nożem pokrój wrzesz na podłużne paski. 
  4. Rękami utocz z każdego paska wałeczek długości 26cm ( chociaż mogą być krótsze, zależy jak nam wygodniej jeść lub do czego ich potrzebujemy). Rozłóż paluszki na natłuszczonych blachach i piecz 25-35 minut lub do czasu, kiedy się zarumienią. Do ostudzenia przełóż na metalową kratkę. 

Smacznego :)


15 komentarzy:

  1. Piękne!
    Bardzo je lubię i chyba zdopingowałaś mnie.
    Muszę zaplanować ich pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są cudowne, ale też też się zabierałam długo do ich pieczenia i w końcu mi się udało :)

      Usuń
  2. fantastyczne :) oj chodzą za mną takie paluchy, wręcz mnie prześladują dlatego koniecznie muszę je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, oj koniecznie bo to cudowna przekąska :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja pewnie jeszcze niedługo powtórzę ten przepis ;)

      Usuń
  4. ładnie Ci wyszły, dużo sposób na blogach skusiło się na te przekaski chyba nie będę odstawać od reszty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie możesz! To bardzo fajna przekąska :D

      Usuń
  5. fajnie jest sobie pochrupać takie paluszki , muszę spróbować ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite:) do moich spróbuje dodać kminek:) bo lubię

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie wypróbuję Twój przepis, w wersji z makiem/sezamem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...