Delikatna sałatka z krewetkami.
Dawno nie było u mnie sałatki, a skoro jest tak ciepło to tylko takie cuda mogłabym jeść : ) Długo nie mogłam przekonać się do owoców morza, a szczególnie do krewetek, ale kiedy zostałam poczęstowana takimi podsmażonymi na patelni z dodatkiem czosnku i natki pietruszki to nie mogłam się później im oprzeć. Coś cudownego! Taką delikatną wersję polecam każdemu kto jeszcze się do nich nie przekonał. Pamiętajcie jedynie, że należy je smażyć nie dłużej niż 4-5min, ponieważ później staną się 'gumowate' i wtedy z pewnością nie przypadną Wam do gustu.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- pęczek natki pietruszki
- 250g mrożonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- parę zielonych oliwek
- 8 pomidorków koktajlowych
- Rozmrażamy krewetki. Odkrawamy ogonki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane ząbki czosnku i delikatnie rumienimy. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy przez 4-5 min (nie więcej!), a na koniec posypujemy natką pietruszki. Przekładamy na talerz i odstawiamy.
- Sałatę siekamy. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy. Pomidorki i oliwki kroimy na połówki i dodajemy do sałatki. Posypujemy wcześniej przygotowanymi krewetkami i resztą natki pietruszki. Podajemy.
Nigdy nie jadłam krewetek i nie jestem przekonana, aczkolwiek dla gości czemu nie ;)
OdpowiedzUsuńJa też nie mogłam się przekonać, ale gdy spróbujesz jedną to nie masz dość! :)
Usuńbardzo apetyczna! uwielbiam krewetki!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :>
UsuńKrewetki mniam, jadłam jeszcze niedawno garściami, bo miałam dostęp. W zeszłym tygodniu zrobiłam rozeznanie w Berlinie i już mam kilka miejsc, gdzie można dostać krewetki dobrej jakości :)
OdpowiedzUsuńKocham krewetki, ale muszą być naprawde dobrze przyrządzone a to chyba jednak jest pewna umiejetnosc!
OdpowiedzUsuńdoalczam do obserwujacyh i zapraszam do siebie na konkurs!Pozdrawiam.
Dokładnie, sukces tkwi w przygotowaniu :>
Usuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuń