Mini omleciki śniadaniowe .
Więcej informacji możecie znaleźć na stronie TUTAJ.
Składniki:
Przepis pochodzi z gazetki "Ale pycha!" nr. 13. /12 sztuk/
- 250 ml mleka
- 160g mąki
- 2 łyżeczki sodki
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- oliwa do smażenia
- Wszystkie składniki na omleciki zmiksować w misce na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Oliwę rozgrzać na dużej, płaskiej patelni, położyć na niej foremki silikonowe i odczekać chwilę, aż się rozgrzeją. Wylać masę do foremek, smażyć, aż spód się zarumieni.
- Delikatnie zdjąć foremkę, przewrócić omlecik na drugą stronę i smażyć, aż się zarumieni. Po usmażeniu pierwszej partii powtórzyć, aż do zużycia całej masy.
- Usmażone omleciki posypałam cukrem pudrem i posmarowałam dżemem jabłkowym, ale smakują również pysznie bez dodatków.
Jeden naleśnik jest przypalony bitch : *
OdpowiedzUsuńJejku, dzięki tym foremkom wyglądają świetnie :) Muszę pokusić się o takie gadżety.
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że tak można foremki silikonowe wykorzystać. Bardziej cieszą oko niż takie zwykłe okrągłe w kształcie. :)
OdpowiedzUsuńJakie one piękne! Dzięki tym kształtom są takie .. Wyjątkowe :)
OdpowiedzUsuńaaaleeeż uroooczeee <3
OdpowiedzUsuńteż mam takie foremki, ale co próbowałam w nich coś usmażyć - zawsze coś uleje się poza formę >.<
ale słodkie omleciki:) świetny pomysł:D
OdpowiedzUsuńale super kształty , od razu weselej się robi jak się zajda takie omleciki ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na omleciki :)
OdpowiedzUsuń