Babka jogurtowa.
Przepis pochodzi z gazetki kulinarnej " Ale pychota".
Składniki:
- 250g jogurtu naturalnego
- 250 g mąki
- 3 jajka
- 70 g roztopionego masła
- 100g cukru pudru ( w przepisie było 150g )
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jogurt mieszamy z jajkami, a następnie dodajemy przesiany cukier puder.
- Na tartce zetrzeć skórkę z cytryny i wmieszać w masę.
- Następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz przesianą mąkę z proszkiem. Całość łączymy ze sobą.
- Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni.
- Podajemy ostudzone i posypane cukrem pudrem.
Nigdy nie jadałam i nie robiłam babki... Na tą Wielkanoc na pewno jakąś upiekę :)
OdpowiedzUsuńPycha, ja ostatnio robiłam babkę z kisieli :)
OdpowiedzUsuńPuszysta jak chmurka:)
OdpowiedzUsuńBabki to smak mojego dzieciństwa! Pięknie Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńJogurtowa jest zdecydowanie najlepsza:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńprzecudna! gratuluję! to takie przyjemne wyjąć piękną babkę z formy:)
OdpowiedzUsuńświetnie ci wyszła ;) lubię wypieki z dodatkiem jogurtu ;p
OdpowiedzUsuńuuuu, pycha!!!!
OdpowiedzUsuńzrobię ją :)
OdpowiedzUsuńZachęcam c:
UsuńBabkę upiekłam, wyszła ok, jednak nie jest taka wysoka :( Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszła :> Muszę jednak powiedzieć, że moja też nie należała do wysokich, nie jest to ciasto drożdżowe ;)
Usuń