25 grudnia 2012

Kuleczki cynamonowe.


Jak pewnie zdążyliście już zauważyć, uwielbiam wypieki cynamonowe. Dzisiaj prezentuje wam kolejną odsłonę chrupiących ciasteczek. Idealnych do kawy, herbaty oraz do postawienia na świątecznym stole :)
Jednak chciałam przeprosić was za słabo wykonane zdjęcia, ale światło nie pozwalało na lepsze :c

Składniki:
/45-50 sztuk/
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 duże jajko
Przygotowanie:
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól do dużej miski.
  3. W średniej misce ukręcić mikserem gładką masę z margaryny i cukru. Dodać jajko i dalej miksować. Wsypać suche składniki i wyrobić miękkie ciasto.
  4. Uformować kulki wielkości dużych orzechów laskowych i układać na blachę w odstępach 3 cm. 
  5. Piec każdą blachę 10-15 minut, aż brzegi ciasteczek się zarumienią. Pozostawić na blaszce, aby stwardniały. Przełożyć na metalową kartkę do wystygnięcia. 

Smacznego :)



Smakowite Prezenty Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

12 komentarzy:

  1. smaczne cynamonowe maleństwa , ten aromat *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie i ten zapach noszący się po domu :3

      Usuń
  2. O rety, ja cynamon najchętniej dodawałabym do każdego wypieku! Uwielbiam go podobnie, jak Ty :) Więc chyba nie muszę pisać, że chętnie zjadłabym Twoje ciasteczka :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że istnieją tacy ludzie! :D

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł. Wszystko co cynamonowe to jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też cynamon dodaję, gdzie sie da! pyszne kuleczki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...