18 grudnia 2012

Ciasteczka Montekao.



Podobno jest to specjał tunezyjski, a przynajmniej tak piszą w mojej książce "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję", o której już kiedyś wam wspominałam. Nie wiem czy są specjałem tunezyjskim tak do końca, ale z pewnością podbiły one serce moje i moich bliskich. Przepis z moimi małymi zmianami w nawiasach :)
 

Składniki:
/12 sztuk/
- 2/3 szklanki mąki(dałam całą, ponieważ ciasto było zbyt luźne)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/2)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 łyżka cynamonu (może troszkę więcej)


Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni. Oprószyć blachę mąką (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
  2. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Dodać cukier i masło, ugnieść miękkie ciasto.
  3. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je lekko i ułożyć na blasze w odstępach 5 cm. Oprószyć cynamonem. 
  4. Piec 15-20 min. Przełożyć na metalową kratę, by ostygły.

Smacznego :)




Ciastka na jeden kęs - NAGRODA  Potrawy rozgrzewające

10 komentarzy:

  1. Mniam, mniam ;)

    Przypominam o konkursie z PRYMAT i zapraszam : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche z cynamonem do kubka kawy, pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każde ciasteczka pieczone w domu w 100% lepsze od tych najlepszych kupnych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Poproszę jeszcze o banerek. Pozdrawiam swiątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam cynamonowe! schrupałabym kilka sztuk :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zawsze bardzo apetyczna propozycja :). Idealne na święta!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne te ciasteczka! bardzo apetyczne i estetyczne:))

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ciasteczka z cynamonem!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...