14 grudnia 2012

Granola świąteczna.

Granola sprawdza się w moim domu za każdym razem :) uwielbiam wrzucać ją rano do jogurtu i delektować się jej smakiem, jest to również dobry pomysł na świąteczny prezent, ja wykorzystałam ją np. dla Ani :)

Składniki:
  • 230g płatek owsianych górskich 
  • 60g pestek dyni/ słonecznika
  • 60g sezamu 
  • 50g brązowego cukru 
  • 150g płynnego miodu 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 60g migdałów (całych)
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 150g suszonej żurawiny/rodzynek/moreli 
Przygotowanie:
  1. Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz suszonych owoców i łączymy ze sobą.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy mieszankę i rozprowadzamy po całej powierzchni.
  3. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 min. Po 15 minutach za pomocą łyżki mieszamy naszą granolą, aby się nie przypaliła.
  4. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, dodajemy suszone owoce i przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka.

Smacznego :)


 


Migdały na słodko i wytrawnie! Potrawy rozgrzewające

7 komentarzy:

  1. ja się na dniach szykuję do takiej świątecznej - coby była na świąteczne śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. omomom domowa granola i do tego w świątecznym smaku , pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamciss,

    uwielbiam granolę! Ale bardzo dawno jej nie robiłam i Ty swoim postem mi o tym przypomniałaś.
    Idealnie, tak jak napisałaś, osładza każdy (nawet poniedziałkowy) poranek :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, koniecznie musisz sobie wypróbować na świąteczne śniadanie :)

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam granoli, faktycznie dobry pomysł na prezent! Chyba nawet jeśli czas pozwoli to go wykorzystam! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie spróbować, ponieważ jest pyszna i właśnie się nią zajadam :3

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...