9 grudnia 2012

Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka.


Lubicie szybkie, sycące i zdrowe dania? Jeśli tak to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Dawno nie zrobiliśmy w domu tak szybkiego obiadu i to w dwóch wersjach :) Dzisiaj przedstawiam wam wersję moją i mamy, mam nadzieję, że Wam się spodoba :)

Składniki:
  • makaron tagliatelle
  • 1 podwójna pierś  z kurczaka
  • sos sojowy
  • sól, pieprz, tymianek
  • 5 kostek mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
Dekoracja:
  • garść rukoli
  • 5 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i zalewamy delikatnie sosem sojowym. Wszystko ze sobą mieszamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową, aby się nie przywierało) i smażymy do uzyskania złotego koloru. 
  2. Wstawiamy wodę na makaron, gotujemy i wrzucamy tagliatelle.
  3. Mrożony szpinak wykładamy na patelnię i czekamy aż zmięknie, dodajemy, sól, pieprz,czosnek  i  dodajemy śmietankę. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i wszystko mieszamy ze sobą. 
  4.  Na talerz wykładamy makaron, dookoła wykładamy kawałki kurczaka, a całość posypujemy rukolą i pokrojonymi suszonymi pomidorami. 

Smacznego! :)



7 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie, musiało być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie dania, nie jadam mięsa co prawda, ale tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami pychotka:) Twoje danie wygląda pysznie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham wszelkiego rodzaju makarony! daaawno już nie jadłam, może jutro sprawię sobie jakąś makaronową ucztę <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie szybkie obiadki
    a do tego jakie pyszne
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...