30 grudnia 2012

Leniwe pierogi z patelni od Saratelki.

Święta, święta i po świętach. Przyszedł czas na coś lżejszego, szybkiego, nie wymagającego zbyt wielkiej pracy. Ten przepis zaczerpnęłam od Saratelki z blga Smkakocie i Łakotki :) Długo się zbierałam, żeby go wykonać i w końcu się udało. Danie jest bardzo sycące i idealnie pasuje na niedzielne śniadanie :). Oczywiście nie obyło się bez drobnych zmian ;)

Składniki:
na pierożki:
  • 1/2 kg serka Wieluńskiego 
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
dodatkowo:
  • śmietana z cukrem i cynamonem
  • 3 prażone jabłka z 2 łyżkami miodu,szczyptą cynamonu  i imbiru
Przygotowanie:
  1.  Do miski wkładamy serek, wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy za pomocą miksera. 
  2. Masę przekładamy na blat i szybko wyrabiamy delikatne ciasto. 
  3. Formujemy wałeczek i kroimy w skośne paski (tak jak kopytka). Przekładamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu po parę minut. 
  4. Gotowe przekładamy na talerz i podajemy z przygotowanymi jabłkami lub ze śmietaną i cukrem. Ja wybrałam pierwszą opcję, a rodzice drugą. Obie były pyszne :) 

Smacznego!

1. Wałkujemy i koimy.
2. Smażymy.
3. Podajemy.

Mój talerzyk.

Talerzyk rodziców.

17 komentarzy:

  1. Ty nie masz co w nocy robić, że o 4:47 dodajesz przepisy ; d ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas się sam ustawia, a to już nie moja wina :3 pierozki były na śniadanie :)

      Usuń
  2. Wypróbuję! Smakowity pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo! Ja osobiście będę robiła je częściej ;)

      Usuń
  3. Mmm, moje ulubione leniwe <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne. Stęskniłam się za takimi kluskami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowite wyszły! Podoba mi się dodatek jabłek. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rany! jakie pyszne! aż za, bo niepozorne ale chyba kaloryczne, ale zimą idealne! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super te leniwe , a właśnie dzis mam na takie ochotę ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy takie przypalone smakują? Zdjęcie nie zachęca do użycia przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluseczki nie są przypalone tylko przypieczone i ogólnie dobrze wysmażone i właśnie takie są najlepsze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...