Święta, święta i po świętach. Przyszedł czas na coś lżejszego, szybkiego, nie wymagającego zbyt wielkiej pracy. Ten przepis zaczerpnęłam od
Saratelki z blga Smkakocie i Łakotki :) Długo się zbierałam, żeby go wykonać i w końcu się udało. Danie jest bardzo sycące i idealnie pasuje na niedzielne śniadanie :).
Oczywiście nie obyło się bez drobnych zmian ;)
Składniki:
na pierożki:
- 1/2 kg serka Wieluńskiego
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
dodatkowo:
- śmietana z cukrem i cynamonem
- 3 prażone jabłka z 2 łyżkami miodu,szczyptą cynamonu i imbiru
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy serek, wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy za pomocą miksera.
- Masę przekładamy na blat i szybko wyrabiamy delikatne ciasto.
- Formujemy wałeczek i kroimy w skośne paski (tak jak kopytka). Przekładamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu po parę minut.
- Gotowe przekładamy na talerz i podajemy z przygotowanymi jabłkami lub ze śmietaną i cukrem. Ja wybrałam pierwszą opcję, a rodzice drugą. Obie były pyszne :)
Smacznego!
|
1. Wałkujemy i koimy.
2. Smażymy.
3. Podajemy. |
|
Mój talerzyk. |
|
Talerzyk rodziców. |
Ty nie masz co w nocy robić, że o 4:47 dodajesz przepisy ; d ?
OdpowiedzUsuńCzas się sam ustawia, a to już nie moja wina :3 pierozki były na śniadanie :)
UsuńLubie, lubię....
OdpowiedzUsuńWypróbuję! Smakowity pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo! Ja osobiście będę robiła je częściej ;)
UsuńMmm, moje ulubione leniwe <3
OdpowiedzUsuńOd dzisiaj też je uwielbiam :)
Usuńuwielbiam leniwe!
OdpowiedzUsuńPrześliczne. Stęskniłam się za takimi kluskami :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite wyszły! Podoba mi się dodatek jabłek. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;)
Usuńoj cudowny obiad.
OdpowiedzUsuńrany! jakie pyszne! aż za, bo niepozorne ale chyba kaloryczne, ale zimą idealne! pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsuper te leniwe , a właśnie dzis mam na takie ochotę ;d
OdpowiedzUsuńCzy takie przypalone smakują? Zdjęcie nie zachęca do użycia przepisu.
OdpowiedzUsuńKluseczki nie są przypalone tylko przypieczone i ogólnie dobrze wysmażone i właśnie takie są najlepsze :)
Usuń