5 grudnia 2012

Placuszki mleczne.


Zauważyłam, że ostatnio jestem strasznie zakręcona. Zapominam co mam zrobić lub zapominam o dodaniu jakiegoś ważnego składnika do potrawy. Dzisiaj było tak samo, miały to być racuchy jogurtowe, ale wyszło jak wyszło i w sumie  było pyszne :) Idealny początek dnia.

Składniki:
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • jajko 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki cukru 
  • olej do smażenia 
  • 7 małych jabłek 
  •  łyżeczka cynamonu 
Przygotowanie:
  1. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek i cukier. Dodajemy mleko, jajko i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji, jeśli będzie zbyt gęsta należy dodać jeszcze troszeczkę mleka.
  2. Jabłka myjemy, obieramy, dodajemy cynamon, delikatnie podlewamy wodą i prużymy na małym ogniu.
  3. W tym samym czasie na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładamy ciasto. Smaży się bardzo szybko, więc robimy to najlepiej na małym ogniu, aby placuszki się przepiekły. 
  4. Podajemy polane miodem, obsypane cukrem pudrem lub z przygotowanymi wcześniej jabłkami. 

Smacznego! :)



10 komentarzy:

  1. Jakie delikatne :) Muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. też bywam czasem tak bardzo zakręcona, że zapominam o kluczowych składnikach :) a placuszki muszą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli idealny sposób na wykorzystanie mąki kukurydzianej, z którą nie wiem, co zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają! bardzo lubie takie placuszki

    OdpowiedzUsuń
  5. mm jakie śliczne i pyszne maleństwa ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię takie tylko na maslańce. Pyszne są, aż za bardzo, bo zawsze ich za mało. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczne placuszki :) coś dla moich dzieciaczków

    OdpowiedzUsuń
  8. ale cudaki! zapisuje przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...