Płatki owsiane. Mąka pełnoziarnista. Owoce goji. Ciasteczka.
września 14, 2014
0
Ciasteczka
,
Jabłka
,
marchew
,
mąka pełnoziarnista
,
owoce goji
,
płatki owsiane
,
sezam
Kochani, zaczynamy nowy tydzień, a więc każdemu przyda się dużo energii :)
Proponuję zdrową alternatywę dla codziennych, zwykłych przekąsek. Wykonanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a jak jeszcze zaangażujecie swoich bliskich, to już z pewnością będzie kwestia paru chwil :)
Owoce goji wykorzystywałam już wcześniej przy okazji swoich owsianek i nie tylko ( --> klik, klik, klik, klik), więc z pewnością tam znajdziecie notatkę o ich właściwościach. Mam nadzieję, że taka porcja ciasteczek starczy na 5 dni nauki/pracy, a co do soku, to muszę się pochwalić, że co 2 dni ląduje taki świeżutki w mojej lodówce :)
Składniki:
Proponuję zdrową alternatywę dla codziennych, zwykłych przekąsek. Wykonanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a jak jeszcze zaangażujecie swoich bliskich, to już z pewnością będzie kwestia paru chwil :)
Owoce goji wykorzystywałam już wcześniej przy okazji swoich owsianek i nie tylko ( --> klik, klik, klik, klik), więc z pewnością tam znajdziecie notatkę o ich właściwościach. Mam nadzieję, że taka porcja ciasteczek starczy na 5 dni nauki/pracy, a co do soku, to muszę się pochwalić, że co 2 dni ląduje taki świeżutki w mojej lodówce :)
Składniki:
- 80g miękkiego masła
- 3 łyżki brązowego cukru lub 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 120g mąki pełnoziarnistej
- 80g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sodki
- 6 łyżek namoczonych owoców goji
- 2-3 łyżki sezamu
- 1 kg jabłek
- 1kg marchewki
- 1 kg buraków
- 3 łodygi selera naciowego
- Płatki zalewamy delikatnie wodą i odstawiamy na chwilę. Podobnie postępujemy z owocami goji.
- Masło, cukier/miód i jajko łączymy ze sobą. Stopniowo dosypujemy mąkę i sodkę. Na koniec dołączamy płatki, goje i sezam. Całość porządnie ze sobą mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta tworzymy kuleczki, które następnie delikatnie spłaszczamy.
- Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w nagrzanym piekarniku). Podajemy po ostudzeniu.
- Wszystkie składniki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Następnie stopniowo przepuszczamy je przez sokowirówkę i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz