Szarlotka - faworyt
Kochani, ciągle poszukuję przepisu na idealną szarlotkę. Już mam swoich faworytów, ale wciąż przekopuję stare pisma, książki, dodaję coś od siebie i patrzę co wychodzi. Ten przepis z pewnością zagości u mnie na dłużej, ponieważ wszystko wyszło obłędnie pyszne! Idealna ilość jabłek połączona z niesamowitą konsystencją ciasta. Jeśli nie lubicie rodzynek mogę polecić żurawinę lub zwyczajnie pomińcie bakalie i też będzie smacznie. Upieczona szarlotka świetnie komponuje się z lodami, oczywiście :)
Składniki:
Jabłka:
- 1,5-2 kg kruchych jabłek
- 70g rodzynek
- cynamon
Ciasto:
Przygotowanie:
- 250g margaryny
- 1 żółtko
- 80g cukru
- 4 łyżki jogurtu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- paczka cukru wanilinowego
- 300g mąki krupczatki
- 200g mąki pszennej
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tartce o grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku i przesmażamy z odrobiną cukry w garnku. Dodajemy wymoczone rodzynki. Doprawiamy cynamonem.
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miseczki i energicznie zagniatamy. W razie potrzeby można podsypywać je mąką pszenną. Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Dzielimy ciasto na pół.
- Tortownicę smarujemy masłem, rozwałkowujemy obie połowy. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki, wykładamy jabłka i ponownie dekorujemy wierzch ciastem. Całość pieczemy w 180stopniach przez 50-60 min.
- Podajemy obsypane cukrem pudrem!
Ach to nie jestem sama, też poszukuję szarlotki idealnej :) Twoja wyglada baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie spróbuj :>
UsuńWygląda bajecznie :D
OdpowiedzUsuńAh, dziękuję bardzo :D
UsuńWszystko co z cynamonem z miejsca pożeram ;D Twoja szarlotka wygląda na smacznie chrupiącą^^ Pycha^^
OdpowiedzUsuń