Ciasto jogurtowe z węgierkami
Kochani, zbliża się weekend, więc mam dla Was inspirację na coś słodkiego. Wykonanie nie zajmie Wam wiele czasu -wystarczy mieć wszystkie produkty i chęć do działania. Dla mnie to sama przyjemność w jego robieniu (i jedzeniu :)). Przy takim cieście spokojnie zdążycie udać się na spacer i skorzystać z ostatnich promieni słońca. Jeśli lubicie mokre ciasta, zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Oczywiście, do ciasta pasują wszystkie owoce i możecie wykorzystać np. morele, truskawki, wiśnie, jabłka.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sodki
- 370g jogurtu naturalnego
- 180g serka homogenizowanego waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- sok wyciśnięty z 1 cytryny i otarta z niej skórka
- 1/2 szklanki cukru
- 700g owoców
Przygotowanie:
- W misce łączymy jajko, olej, sok i skórkę z cytryny oraz olej.
- Stopniowo dodajemy jogurt i serek, a następnie przesiewamy mąkę z sodką i ponownie mieszamy.
- Ciasto będzie gęste, ale dzięki temu owoce utrzymają się na górze.
- Blachę smarujemy masłem/olejem i wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy skórką do dołu obrane śliwki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 160-180 stopniach przez 60 minut lub dłużej, do suchego patyczka.
- Podajemy po ostudzeniu i obsypaniu cukrem pudrem.
Smacznego :)
|
1. | |
|
2. |
|
3. |
|
4. |
Super ciasto! Choć nie przepadam za surowymi śliwkami, to w ciastach je uwielbiam!
OdpowiedzUsuńW cieście już są prawie uprażone, więc nie takie surowe, ale rozumiem o co chodzi :> Ja natomiast nie lubię śliwek suszonych..
UsuńMmm, wygląda smakowicie :) Ze śliwkami musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByło! Ale z innymi owocami również się sprawdza :)
Usuń