Ryż z jabłkami i cynamonem
Kochani, dzisiaj piątek, więc mam dla Was szybkie, słodkie i bezmięsne danie. Właściwie, możecie sobie przygotować taki posiłek na kolację lub zapakować w słoiczek i mieć na drugie śniadanie - opcji jest dużo :) Dodatkowy plus jest taki, iż możecie kombinować z owocami- świetnie sprawdzą się śliwki!
Takie połączenie jest pyszne, ale niestety kojarzy się z nadchodzącą jesienią..
Składniki:/2 małe porcje*/
Takie połączenie jest pyszne, ale niestety kojarzy się z nadchodzącą jesienią..
Składniki:/2 małe porcje*/
- 1 torebka ryżu
- 3 ulubione jabłka
- cukier waniliowy
- cynamon
- 3 łyżki masła
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dusimy przez chwilę na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego.
- Ryż gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie.
- Naczynie do pieczenia smarujemy masłem. Rozsypujemy pół torebki ryżu, wykładamy jabłka, które dodatkowo obsypujemy cynamonem i ponownie ryż. Na wierzchu układamy 2-3 łyżki masła.
- Całość najlepiej przykrywamy i pieczemy w 200stopniach przez około 30 min.
- Zarumieniony ryż natychmiast podajemy i dodatkowo możemy polać jogurtem/śmietaną.
smak dzieciństwa dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :>
Usuńewidentnie przypomina mi dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńChyba większość osób właśnie tak kojarzy ten przysmak :)
Usuńproste i smaczne:)
OdpowiedzUsuńniezastąpiony! od razu przypomniał mi się ten smak i zapach, a to wszystko przyrządzone przez kochaną babcię...tak przyjemnie :)
OdpowiedzUsuńEkstra przepis!
OdpowiedzUsuń