Placki z cukinii
Dni mijają bardzo szybko, ale pewnie nie jest to tylko moje odczucie.Obowiązków jest bardzo dużo, więc ciężko znaleźć czas na rozwój własnych pasji.Oprócz tego częściej mogłam oglądać w tym tygodniu deszcz i chmury, ponieważ słońce postanowiło trochę odpocząć. I, kiedy budzę się rano, a za oknem widzę tak przygnębiający krajobraz mam prawo chcieć zwinąć się w kłębek i nie wychodzi spod ciepłej pierzyny. Zwyczajnie się schować i przeczekać.
Skoro troszkę ponarzekałam, to mogę Was zaprosić na pyszny, zdrowy obiad lub przekąskę. Pierwszy raz tak wykorzystałam cukinię i jestem mile zaskoczona, że placuszki znalazły w domu tylu wielbicieli. Tak właściwie cukinia jest wyczuwalna delikatnie, gdyż bardziej poczuć można cebulkę lub czosnek, ale nie jest to niczym złym i nie ujmuje niczego naszemu daniu.
Składniki:
Skoro troszkę ponarzekałam, to mogę Was zaprosić na pyszny, zdrowy obiad lub przekąskę. Pierwszy raz tak wykorzystałam cukinię i jestem mile zaskoczona, że placuszki znalazły w domu tylu wielbicieli. Tak właściwie cukinia jest wyczuwalna delikatnie, gdyż bardziej poczuć można cebulkę lub czosnek, ale nie jest to niczym złym i nie ujmuje niczego naszemu daniu.
Składniki:
- 500g startej cukinii
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 210g mąki
- 1/2 łyżeczki sodki
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 180g jogurtu naturalnego
- pomidorki koktajlowe
- Cukinię myjemy. Ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z serem.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy.
- Jajka łączymy z sodką i mąką. Stopniowo dodajemy cukinię, czosnek i cebulę. Całość łączymy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste.
- Na patelni rozgrzewamy oliwkę i wykładamy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na małym ogniu do zarumienienia.
- Jogurt mieszamy z solą, pieprzem i tymiankiem.
- Gotowe placki podajemy polane sosem z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
już od dawna marzą mi się takie placuszki :)) muszą być pyszne!!
OdpowiedzUsuń