Jabłka z cynamonem. Serek homogenizowany. Ciasto.
Kochani, dzisiaj mam dla Was nietypową 'szarlotkę' lub też 'mini' ciasteczka z jabłkami - nazywajcie ten wypiek jak chcecie :) Ciasto bez jajek robiłam już wielokrotnie, ale nigdy nie używałam takiej ilości serka homogenizowanego oraz nie pozostawiałam jabłek w takiej postaci. Ciasto wyszło bardzo delikatne, można wyczuć intensywny posmak wanilii, który przeplata się cynamonowymi jabłkami. Dzięki temu, że kawałki tych owoców są takie duże, mamy bardziej owoce z dodatkiem ciasta, a nie odwrotnie :) Uwielbiam!
Składniki
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 200g serka homogenizowanego waniliowego
- 200g masła roślinnego
- 8 jabłek
- cynamon
- Podane składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą, aby powstało elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy jedną z nich i wylepiamy nią dno blachy (wcześniej wykładamy papierem).
- Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na spodzie ciasta i posypujemy cynamonem + ewentualnie cukrem.
- Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka. Boki dokładnie ze sobą zlepiamy.
- Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35-45 minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Jeśli ciasto przypiecze się zbyt szybko powinniśmy przykryć wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Przymierzałam się do tego ciasta dwa miesiące, ale zawsze miałam obawę "a nie wyjdzie", Tobie wyszło piękne! Poczekam kolejne 20 dni i piekę na urodziny ;)
OdpowiedzUsuńPowiedz mi tylko jaką blaszkę miałaś?
bardzo lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńŚwietne poduszkowe ciacho! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda! Chętnie oderwałabym kilka takich kawałków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńW miedzyczasie pieke to ciasto po raz trzeci. Jest bardzo proste i, chociaz nie mam zdolnosci w tym kierunku, zawsze sie wspaniale udalo! Dzieki za przepis i wesolych Swiat Wielkanocnych!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, miło mi to słyszeć:> Wesołych!
UsuńPrzepis zagości u mnie na stałe :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto ,
OdpowiedzUsuńA szklanka maki ma 250 g czy 170 ?
OdpowiedzUsuń