Czasami przychodzi ochota na zmiany i zrobienie jakiegoś eksperymentu w kuchni. Kiedy zobaczyłam ten pomysł na jednej ze stron internetowych, to wiedziałam, że z pewnością pojawią się na moim talerzu takie cuda. Nie było powodu, żeby kolejny raz odkładać jakiś pomysł na później, więc razem z mamą zaczęłyśmy działać. Jest to świetna opcja na letnią wersję obiadu, gdzie nie trzeba rezygnować z mięsa :) Wszystko jest robione na parze, więc mamy kolejny plus. Warto również wspomnieć, że ich wykonanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy jest pyszny! Nawet, jeśli ktoś z waszych domowników nie lubi cukinii, to uważam, że w takiej wersji może ją zaakceptować :)
Składniki:
/inspiracja- Ewa Wachowicz/
- 2-3 cukinie
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki masła
- 1/2 kg mięsa (cielęcina/wołowina/wieprzowina)
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W rondelku należy roztopić masło i do tego wrzucić wypłukaną kaszę- poddusić. Dolać trochę wody- około dwa palce ponad kaszę i gotować, aż będzie al dente . Delikatnie osolić.
- Mięso zmielić. Dodać posiekaną cebulę, natkę i czosnek, wbić jajko, wsypać bułkę, doprawić solą i pieprzem- dokładnie wymieszać.
- Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na plastry (za pomocą ostrego noża), ułożyć na desce i obsypać solą aby zmiękła.
- Na rozłożone plastry nakładamy farsz mięsny i zwijamy. Zapinamy wykałaczką i ustawiamy na parowarze.Całość parujemy około 30-40 minut. Podajemy z sosem kurkowym* lub bez dodatków.
*Sos kurkowy: kurki podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie wlać śmietankę 36% i dusić, aż całkowicie zmiękną. Na koniec zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego! :)
|
PRZED |
|
PO PAROWANIU |
mmm... zdjęcia podpowiadają mi, że było PRZEPYSZNIE!
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i smaczny pomysł, a najważniejsze, że prosty, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne:))
OdpowiedzUsuń