Ciasteczka na bazie kleiku ryżowego
Jakiś czas temu zostałam poczęstowana nietypowymi ciasteczkami. Skoro było to coś innego, to natychmiast poprosiłam o przepis. Dostałam go od koleżanki z klasy, która nie może spożywać glutenu, więc stąd w nich ta niezwykłość. Oczywiście, moja wersja nie jest w 100% bezglutenowa, ponieważ nie posiadam odpowiedniego bezglutenowego proszku do pieczenia, ale wydaje mi się, że sens przepisu jest zachowany :)
Składniki:
Składniki:
- 1 paczka kleiku ryżowego dla dzieci bez dodatków
- 3 jajka
- 180g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 4 czubate łyżki wiórek kokosowych
- 4 czubate łyżki sezamu
- ulubiony dżem na nadzienie
- W misce ucieramy na gładką masę: masło, cukier, jajka. Dodajemy resztę składników.
- Formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy, robimy wgłębienie i nakładamy dżem (niekoniecznie).
- Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz