Ciasto jogurtowe z truskawkami
Kochani, za oknem upały, ale nie ma sensu narzekać, skoro i tak przez większą część roku zmagamy się z deszczem, chmurami, niską temperaturą i generalnie nieprzyjemną pogodą. Oczywiście, nie mówię, że temperatura +30stopni, brak wiatru i chmur mogłaby trwać przez większą część wakacji, ale takich dni nie może zabraknąć! Wieczorami robi się już przyjemniej i można wkroczyć do kuchni. Skoro panuje sezon na truskawki to mam dla Was ciasto na bazie jogurtu właśnie z tymi czerwonymi maleństwami. Wyszło bardzo wilgotne i odpowiednio słodkie. Upieczone wieczorem zniknęło w niedługim czasie (wystarczyła chwila na wystygnięcie...:)). Mam nadzieję, że skusicie się na odrobinę przyjemności :>
Składniki:
/inspiracja od Anny/
Składniki:
/inspiracja od Anny/
- 200g masła roślinnego
- 30g cukru z prawdziwą wanilią
- 1,5 torebki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150g mąki pszennej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 150ml jogurtu naturalnego
- 180g serka homogenizowanego waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200-250g truskawek
- Masło roślinne ucieramy z dodatkiem cukru waniliowego i cukru z prawdziwą wanilią. Stopniowo dodajemy jajka, jogurt i serek homogenizowany. Kiedy składniki się połączą wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość porządnie mieszamy, aż powstanie gładka masa.
- Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy wcześniej umyte i obrane truskawki.
- Wstawiamy na 60minut do nagrzanego na 180stopni piekarnika. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe przez zasadę suchego patyczka.
- Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto wygląda fantastycznie... więc wcale mnie nie dziwi fakt, że zniknęło krótko po upieczeniu;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :> Trzeba piec kolejne bo mamy niedosyt!
Usuńtakie ciasto znika w mgnieniu oka :) w końcu z truskawkami, pyszne i do tego już samym wyglądem i zapachem kuszące! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Oj znika, znika :)
UsuńNa takie ciasta zawsze mam ochotę :) Szkoda, że sezon na truskawki nie trwa cały rok. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj szkoda, ale może wtedy byśmy nie potrafili ich tak docenić? ;)
Usuńporywam kawałek! :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się! :)
UsuńWygląda mega apetycznie! W dodatku truskawki rozkosz dla podniebienia ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Muszę nieskromnie się zgodzić :>
Usuńnajlepsze ciacho na lato :)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam :>
UsuńW piekarniku wygląda cudnie i jaki zapach w domu, pachnie latem mmmmm :)
OdpowiedzUsuń