Ślimaczki z czereśniami
Kochani, dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. Ciasto, które możecie zafundować swojemu tacie w dniu jego jutrzejszego święta! Ja właśnie piekłam je z taką myślą, więc jest to przedsmak jutrzejszej niespodzianki dla niego :)
Całość nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku, ale wymaga od nas trochę pracy. Jednak nagrodą może być wspaniały zapach unoszący się w mieszkaniu tuż po upieczeniu.Poza tym smakując kawałek po kawałeczku świeżego wypieku możemy się rozkoszować przenikającymi się warstwami nadzienia
i delikatnego, babkowego ciasta...
Składniki:
ciasto:
Całość nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku, ale wymaga od nas trochę pracy. Jednak nagrodą może być wspaniały zapach unoszący się w mieszkaniu tuż po upieczeniu.Poza tym smakując kawałek po kawałeczku świeżego wypieku możemy się rozkoszować przenikającymi się warstwami nadzienia
i delikatnego, babkowego ciasta...
Składniki:
ciasto:
- 800g mąki pszennej
- 60g cukru +4 łyżki
- 1,5 łyżeczki sodki
- 1/2 łyżeczki soli
- 350g zimnego masła
- 2 jajka
- 350ml kefiru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1 torebka budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
- 200g dżemu wiśniowego
- 300g serka mascarpone
- sok wiśniowy
- Ciasto: mąkę przesiać do miski razem z sodką. Dodać masło i wymieszać. Wbić jajka, wlać kefir i wsypać 60g cukru, sól oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie połączyć. Gotowe ciasto przykryć folią i schłodzić około 15min w lodówce.
- Nadzienie: czereśnie umyj i wydryluj. Można odcisnąć z nich sok ( będzie potrzebny) lub pozostawić i użyć gotowego wiśniowego ( miałam z domowej spiżarni :)). Budyń wymieszać z 6 łyżkami soku. Pozostałą cześć soku zagotować z 4 łyżkami cukru, wlać budyń. Gotujemy przez minutę ciągle mieszając. Przekładamy do miski i łączymy z dżemem oraz czereśniami.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, zagniatamy i przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta 45x50 cm. Placek smarujemy serkiem, a następnie przygotowanymi owocami, pozostawiając wolne brzegi (około 1 cm). Całość zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Kroimy na małe kawałki i przekładamy na blachę w niewielkich odstępach.
- Pieczemy przez 35-40 min, aż wierzch ładnie się zarumieni. Podajemy po ostudzeniu posypane cukrem pudrem.
Mmm, pyszności :) W dodatku wygląda efektownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
Usuńcała blacha przyjemności :)
OdpowiedzUsuńTeraz już tylko połowa :<
Usuńależ pyszne musiały być te ślimaczki. i do tego z czereśniami..mniam!
OdpowiedzUsuńByły pyszne, dziękuję :)
Usuńwyglądają extra, chyba zrobię test :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie i powiedz czy Ci smakowało :)
Usuńzrobiłam były pyszne, wszyscy się zachwycali i dzisiaj robię znowu :) z małą modyfikacją - będę robiła ze świeżymi owocami :)
Usuń