Roladki cukiniowe z farszem mięsnym

Czasami przychodzi ochota na zmiany i zrobienie jakiegoś eksperymentu w kuchni. Kiedy zobaczyłam ten pomysł na jednej ze stron internetowych, to wiedziałam, że z pewnością pojawią się na moim talerzu takie cuda. Nie było powodu, żeby kolejny raz odkładać jakiś pomysł na później, więc razem z mamą zaczęłyśmy działać. Jest to świetna opcja na letnią wersję obiadu, gdzie nie trzeba rezygnować z mięsa :) Wszystko jest robione na parze, więc mamy kolejny plus. Warto również wspomnieć, że ich wykonanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy jest pyszny! Nawet, jeśli ktoś z waszych domowników nie lubi cukinii, to uważam, że w takiej wersji może ją zaakceptować :)

Składniki:
/inspiracja- Ewa Wachowicz/
  • 2-3 cukinie 
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kg mięsa  (cielęcina/wołowina/wieprzowina)
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku 
  • natka pietruszki 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. W rondelku należy roztopić masło i do tego wrzucić wypłukaną kaszę- poddusić. Dolać trochę wody- około dwa palce ponad kaszę i gotować, aż będzie al dente . Delikatnie osolić. 
  2. Mięso zmielić. Dodać posiekaną cebulę, natkę i czosnek, wbić jajko, wsypać bułkę, doprawić solą i pieprzem- dokładnie wymieszać. 
  3. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na plastry (za pomocą ostrego noża), ułożyć na desce i obsypać solą aby zmiękła. 
  4. Na rozłożone plastry nakładamy farsz mięsny i zwijamy. Zapinamy wykałaczką i ustawiamy na parowarze.Całość parujemy około 30-40 minut. Podajemy z sosem kurkowym* lub bez dodatków. 
*Sos kurkowy: kurki podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie wlać śmietankę 36% i dusić, aż całkowicie zmiękną. Na koniec zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego! :)




PRZED
PO PAROWANIU


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger