Miks jaglany
Kochani, dzisiaj mam dla Was letnią propozycję na śniadanie lub podwieczorek. W roli głównej niezastąpiona kasza jaglana. W takie upały polecam zjeść ją w wersji schłodzonej, ale na ciepło również się sprawdzi! :) Jest to także propozycja dla wszystkich zabieganych, zapracowanych, a także wycieńczonych ostatnimi egzaminami uczniów!
Warto dodać, że kasza wyróżnia się największą zawartością witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu, a więc szczególnie polecana jest dla osób z alergią. Jaglanka zawiera także krzemionkę, a ona odpowiada za kondycję naszych włosów, skóry i paznokci :)
Składniki:
/1 porcja/
Warto dodać, że kasza wyróżnia się największą zawartością witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu, a więc szczególnie polecana jest dla osób z alergią. Jaglanka zawiera także krzemionkę, a ona odpowiada za kondycję naszych włosów, skóry i paznokci :)
Składniki:
/1 porcja/
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 2 kiwi*
- garść orzechów nerkowca
- garść żurawiny
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie, a następnie zalewamy szklanką zimnej i gotujemy. Kiedy połowa płynu się wchłonie należy dodać łyżkę miodu. Całość dalej gotujemy.
- Gotową kaszę studzimy, wrzucamy pokrojone kiwi, dodajemy jogurt i wszystko traktujemy blenderem. Na koniec wrzucamy żurawinę i ewentualnie podgrzewamy.
- Podajemy na ciepło/zimno z dodatkiem orzechów nerkowca.
takie miksy to ja lubię! szczególnie z dużą ilością orzechów :)
OdpowiedzUsuńOrzechy to podstawa w codziennej diecie :)
Usuńprzepis mi się podoba, jednak abym mogła go zaakceptować musisz podać powody, dlaczego warto zjeść taki jaglany miks i jak on poprawi kondycję naszej skóry. ;)
OdpowiedzUsuńmmm... wygląda obłędnie... śliczne zdjęcia a ślinka nadal mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń