17 września 2017

Śmietankowy sernik na czekoladowym spodzie

Czy są tu miłośnicy tradycyjnych, serników? Nie tych napuszonych (które osobiście uwielbiam), ale takich gładkich, zbitych i mimo wszystko aksamitnych? Jeśli tak, to ten przepis z pewnością jest dla Was! Jeśli chodzi o spód to możecie postawić na tradycyjny z kruchego ciasta, ale uważam, że ten sprawdza się tu idealnie, wcześniej polecam go podpiec, żeby mieć pewność, że wszystko się uda :)
Pozostałe przepisy na serniki znajdziecie pod tymi linkami: 1, 2, 3, 4, 5.  

Składniki:
Spód:
  • 70g gorzkiej czekolady (75%)
  • 70g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 60g mąki
  • 1/2 łyżeczki sodki 
Masa serowa:
  • 500g sera zmielonego trzykrotnie
  • 250g mascarpone 
  • 1/2 szklanki cukru
  •  1 budyń śmietankowy (45g)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. Spód: W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę, masło oraz cukier i rozpuszczamy. Po delikatnym przestudzeniu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 
  2. Formę do pieczenia wykładamy papierem i rozprowadzamy przygotowane ciasto. Podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
  3.  Ser: W misce umieszczamy oba rodzaje sera i łączymy z cukrem. Dodajemy proszek budyniowy i wciąż miksujemy. Na sam koniec wbijamy jajko. Gotową masę wykładamy na podpieczony wcześniej spód i dokładnie wyrównujemy. Sernik pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy (najlepiej całą noc). Podajemy po obsypaniu cukrem pudrem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Serniki to mój ulubiony rodzaj ciast. Narobiłaś mi wielkiej ochoty na serniczek 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka zawsze ma się dobrze. Twój sernik o tym świadczy:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...