11 września 2017

Pumpkin pie- nietradycyjnie

Za oknem widzę już jesień, dziś szczególnie. Szkoda, że to jeszcze nie ta piękna "złota jesień", ale na wszystko przyjdzie czas. Na chwilę obecną otulam się kocem z dużym kubkiem kawy i wcinam pumpkin pie, ale nie to tradycyjne z serem, a z kaszą jaglaną pokrytą bitą śmietaną z mleczka kokosowego! Moje nowe odkrycie, zdecydowanie :) Jak można się domyślić jest to eksperyment na moim blogu, ale warto, jeśli tylko lubicie nieco inne smaki.


Składniki: Spód:
  • 200g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Nadzienie dyniowe:
  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (szklanka suchej) 
  • 2 szklanki puree dyniowego 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 4 łyżki syropu klonowego 
  • ¼ łyżeczki cynamonu 
  • ⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
  • 1 puszka mleczka kokosowego, schłodzona przez przynajmniej 48 godzin w lodówce 
  • ¼ szklanki cukru pudru 
  • cynamon
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i energicznie zagnieść ciasto. Następnie zlepić w kulkę i włożyć do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie poza puree z dyni zmiksować przy pomocy ręcznego blendera. Kiedy kasza zostanie zmiksowana na gładki krem, dodać puree z dyni i ponownie zblendować.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i palcami wcisnąć do środka ciasto. Następnie na spód wyłożyć dyniowe nadzienie i  piec przez około 45 – 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat i wystudzić. Nie kroić przed wystudzeniem!
  4. Kiedy ciasto stygnie, przygotować bitą, kokosową śmietankę. Otworzyć puszkę schłodzonego mleka i delikatnie przełożyć do miski jedynie gęstą, tłustą część mleczka kokosowego. Do gęstej części dodać cukier puder i przy pomocy miksera ubić mleczko na sztywną śmietankę. Tak przygotowaną śmietankę przełożyć na wystudzone ciasto, a na koniec wierzch oprószyć cynamonem.Przechowywać w lodówce. 
 

6 komentarzy:

  1. Wygląda mega apetycznie :) Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, mega smacznie wygląda - nie jadłam takiego jeszcze nigdy, super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Namiętnie zbieram przepisy na ciasta dyniowe. Takiego w swojej kolekcji nie miałam. Teraz mam. Dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...