Sernik oblany miodem
Ten sernik najlepiej piec nocą, a rano rozkoszować się smakiem z filiżanką świeżo parzonej kawy.
Składniki:
spód:
- 270g herbatników korzennych
- 150g rozpuszczonego masła
- 700g sera twarogowego ( u mnie "Mój ulubiony")
- 250g serka mascarpone
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- orzechy włoskie do dekoracji
- Herbatniki kruszymy- najlepiej przy pomocy blendera i łączymy z rozpuszczonym masłem. Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wylepiamy dno przygotowanymi ciastkami. Spód podpiekamy przez 15 minut w 170 stopniach.
- Serki przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, cukier oraz cynamon i wszystko miksujemy na wolnych obrotach przez około 2 minuty. Stopniowo dodajemy po 1 jajku do masy i miodzie- łączymy, aż wszystko się ładnie połączy.
- Gotową masę serową przekładamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, a następnie przez 90 minut w 135 stopniach. Oczywiście, sernik ładnie wyrośnie, a z czasem opadnie, ale to nic strasznego! Przechowujemy go w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce (po wystudzeniu) przez całą noc.
- Rano przygotowujemy polewę- w garnuszku rozpuszczamy miód z cukrem, aż lekko zbrązowieje i dopiero wtedy polewamy nim nasz sernik. Dodatkowo ciasto dekorujemy orzechami włoskimi.
Ale śliczny! Jak się świeci :>
OdpowiedzUsuńZasługa polewy :))
OdpowiedzUsuńjuż z samej nazwy leci ślinka:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Kamilko:)
Dziękuję i zachęcam do pieczenia :)
UsuńMniam, pyszna propozycja.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Cieszę się, że przypadła do gustu :)
UsuńMmm...miodzio:))
OdpowiedzUsuńTrudno zaprzeczać :)
Usuń