21 września 2017

Ciasteczka dyniowe z rodzynkami

Doskonale pamiętam jak w tamtym roku postanowiłam pierwszy raz przygotować ciasteczka z dodatkiem dyni,a do tego wegańskie i z mnóstwem przypraw (TUTAJ). Wpisały się one na stałe do moich jesiennych wypieków i dzisiejsze z pewnością też zostaną ze mną na dłużej bo są tak samo pyszne i bardzo proste w przygotowaniu! Mięciutkie, odpowiednio słodkie i bardzo wciągające! Skusicie się? Gwarantuje, że na wieczorne pogaduchy są idealne! :)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki rodzynek (wcześniej namoczyć)
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżka oleju kokosowego płynnego
Przygotowanie:
  1. W misce łączymy wszystkie suche składniki. Olej miksujemy z cukrem i po chwili dodajemy namoczone rodzynki. Stopniowo wsypujemy także suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. 
  2. Na blachę wyłożoną papierem układamy ciasteczka. Pieczemy je w 180 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. Bomba! W taki dzień jak dziś nie ma nic lepszego do herbaty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą całkowicie! :)

      Usuń
  2. nie przepadam za rodzynkami, ale juz ciasteczka dyniowe uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast nich możesz dodać inne suszone owoce lub czekoladę! :)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne ciasteczka :) Porywam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega! Uwielbiam dynię, ale jeszcze nie robiłam z nią ciastek :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam :) nie można się od nich oderwać!

      Usuń
  5. Super przepis, dawno takich nie jadłam, pora odświeżyć kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...