26 września 2017

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką


Czy tylko ja mam takie wrażenie, czy wy także, że czasami za kawałek słodyczy w cukierni musimy zapłacić fortunę?! Zdaje sobie sprawę, że dobra cukiernia może się cenić, ale są granice. Już teraz wiem, że lepiej ugryźć się w język i zamiast porcji ciasta na wynos do domu poprosić jedynie o kawę na drogę, a po powrocie znaleźć inspiracje i wziąć się za zrobienie czegoś swojego. Będą z tego sama korzyści bo uszczęśliwimy nie tylko siebie, ale i bliskich! Dziś postawiłam na drożdżówki wypełnione węgierkami i posypane obficie ulubioną kruszonką, która rozpływa się w ustach!

Składniki:
ciasto:
  • 500g mąki
  • 60g cukru
  • 150g roztopionego masła
  • 4 żółtka 
  •  42g świeżych drożdży 
  • 220ml mleka
  • 24 śliwki węgierki
kruszonka z palonego masła:
  • 180g masła
  • 50g cukru brązowego
  •  200g mąki pszennej

Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od ciasta i rozczynu. Do miseczki kruszymy drożdże i łączymy je z łyżką mąki, cukru oraz  z odrobiną ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. W naczyniu ucieramy żółtka z cukrem na kogel mogel.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, roztopione masło, ciepłe mleko i drożdże- całość dokładnie, ale powoli mieszamy. Ciasto jest idealnie wyrobione, kiedy odchodzi od ręki i zaczynają nam się pojawiać pęcherzyki powietrza. Właśnie wtedy odstawiamy je na 1h by odpoczęło i wyrosło.  
  3. W między czasie robimy kruszonkę:  masło rozpuszczamy w rondelku, kiedy zacznie się pienić mieszamy i smażymy je do momentu, aż uzyska brązowy kolor i zacznie pachnieć orzechami. Mąkę i cukier łączymy w misce i zalewamy masłem. Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki. 
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdą nadziewamy przepołowionymi śliwkami i zalepiamy. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką, można także użyć cynamonu. Tak przygotowane pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż się zarumienią i pięknie wyrosną. Smacznego!



10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...