4 września 2017

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Szykuje się kolejna podróż, a to wiąże się z ciasteczkami! Nowe kombinacje, trochę inne smaki, ale efekt mnie zadowala. Dla fanów kokosowych wypieków będą idealne-  koniecznie w towarzystwie pysznej kawy. Do przygotowania tych ciastek potrzebujecie maksymalnie 5 minut, reszta jest sprawą piekarnika. Mam nadzieję, że znajdziecie chwilę by umilić sobie te prawie jesienne popołudnia :)


Składniki:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru koksowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka kakao
  • ¼ łyżeczki sody
  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Przygotowanie:
  1. W misce za pomocą miksera utrzeć olej kokosowy z cukrem kokosowym.
  2. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku za każdym razem miksując kolejną minutę.
  3. W osobnej misce wymieszać  mąkę kokosową, sodę i kakao.
  4. Suchą mieszankę  dodać do masy z jajkami. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.
  5. Do masy dodać pokrojoną czekoladę i całość ponownie wymieszać.
  6. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładać w odstępach na blachę.
  7. Piec 15 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Wyjąć i ostudzić.





6 komentarzy:

  1. Idealne na podwieczorek, ale i do dziecięcego lunchboxa:) Super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Radość dla rodzica i dziecka :)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają :) Idealne do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ow, ale słodziutkie - mam na to teraz już wielką ochote, jutro takie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...