Sernik- klasycznie
Zdecydowanie nie jestem miłośniczką serników, a już szczególnie tych klasycznych. Jednak wiem, jak bardzo moi bliscy je lubią, a szczególnie mój tata i dlatego czasami eksperymentuje i próbuję swoich sił z nimi. Dziś bardzo klasycznie, bez zbędnych dodatków. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tego jaki wyszedł delikatny. Jestem pewna, że ucieranie masy przy pomocy łyżki, a nie miksera miało na to duży wpływ, więc częściej muszę stosować takie zabiegi w moich wypiekach :)
Składniki:
/inspiracja/
- 1kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 100g masła minimum 82%
- 60g drobnego cukru
- 6 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- W misce ucieramy masło z dodatkiem cukru- najpierw polecam zrobić to ręcznie za pomocą łyżki, aby masło się rozgrzało i cukier w nie wszedł, ponieważ inaczej zacznie nam skakać na boki. Dopiero wtedy można zacząć używać miksera.
- Kiedy uzyskamy gładką konsystencję ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na tym etapie wsypujemy także mąkę oraz cukier z wanilią- należy wmieszać te składniki przy pomocy łyżki.
- Drewnianą łyżką dodajemy także biały ser i powoli łączymy z masłem. Gdy masa będzie gładka dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy 23cm- wysmarowaną masłem i obsypaną mąką ziemniaczaną. Sernik pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut z termoobiegiem. Po upieczeniu trzymamy go 30 minut w cieple, a następnie wyjmujemy i zajadamy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego.
Nie jestem jeszcze taka stara ale pamiętam jak na święta wyciągałyśmy z mamą makutrę i w niej ucierało się składniki na sernik.Wychodził przepyszny. Jednak czasem warto się potrudzić.Piękny Ci wyszedł. Choć średnio przepadam za sernikiem to Twojego kawałeczek chętnie bym zjadła:-)
OdpowiedzUsuńTak, makutra się przydaje- u mnie pożyczona od babci :)
UsuńMniam, musi być pyszny☺
OdpowiedzUsuńJest :)
UsuńPiękny sernik:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, akurat do kawki lub herbaty :)
OdpowiedzUsuń