Sernik z jabłkami w rumie
Kochani, mam dla Was wyjątkowy przepis. Niecodziennie robię serniki, ponieważ zawsze mam obawy, iż coś pójdzie nie tak. Tyle razy słyszę o tym, że ciasto może upaść itd. Jednak trzeba próbować nowych rzeczy, iść do przodu, a tym samym się rozwijać :)
I muszę przyznać, że efekt końcowy był cudowny! Oprócz smaku dużą rolę odegrał wygląd. Nuta cytryny świetnie skomponowała się z jabłkami namoczonymi w rumie. Z pewnością powtórzę ten sernik jeszcze raz, ponieważ zbyt szybko zniknął z naszego stołu :)
Składniki:
ciasto:
I muszę przyznać, że efekt końcowy był cudowny! Oprócz smaku dużą rolę odegrał wygląd. Nuta cytryny świetnie skomponowała się z jabłkami namoczonymi w rumie. Z pewnością powtórzę ten sernik jeszcze raz, ponieważ zbyt szybko zniknął z naszego stołu :)
Składniki:
ciasto:
- 320g mąki
- 250g masła roślinnego
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 500g tłustego białego sera trzykrotnie zmielonego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 jajka
- 1 kg jabłek
- 1/2 szklanki rumu
- 3 łyżki miodu
- Mąkę, cukier puder i sól przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, masło roślinne i wodę- energicznie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 min.
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy rumem, który wcześniej łączymy z płynnym miodem.
- Ser miksujemy ze skórką cytrynową oraz stopniowo dodawanym cukrem, budyniem, a także z jajkami. Robimy to tylko do momentu połączenia się składników, ponieważ zbyt długie miksowanie może spowodować, iż nasz sernik opadnie po wyciągnięciu.
- Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno wysmarowanej wcześniej formy. Spód podpiekamy w 180°C przez około 15 minut.
- Na spód wylewamy ser, a na wierzchu rozkładamy plasterki jabłek - rum odlewamy.
- Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w 180°C. Jeśli jabłka zaczną się rumienić należy przykryć górę folią aluminiową.
- Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia na parę godzin- najlepiej smakuje w następnym dniu :)
Niecodzienny sernik, no i pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudownie udekorowany tymi jabłkami :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :D
Usuń