19 kwietnia 2014

Sernik z przepisu Anny Starmach

Kochani, dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. Niesamowity sernik, który przygotowałam razem z mamą. Postanowiłyśmy wypróbować coś nowego na te święta i z pewnością jeszcze wielokrotnie powtórzymy ten wypiek, ponieważ bardzo nam smakuje. Jest wystarczająco słodki, a dzięki delikatnemu wprowadzaniu białek powstała na wierzchu chrupiąca skórka. Taki sernik ma zupełnie inny smak, niż ten zrobiony z tego typowego, wiaderkowego sera, który oczywiście akceptuje! :)
Taka odmiana raz na jakiś czas z pewnością się przyda :)

Składniki:
  • 1kg sera białego 2 lub 3-krotnie mielonego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 300g cukru drobnego białego (dałam 200g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100g miękkiego masła roślinnego
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 rozbełtane jajko
  • cukier  puder do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 
  2. Oddzielamy żółtka od białek. 
  3. W misce ucieramy żółtka z 200g cukru (u mnie 100g) i cukrem waniliowym na gładką masę. 
  4. Następnie dodajemy miękkie masło i mąkę. 
  5. Stopniowo wsypujemy biały ser i mieszamy całość za pomocą miksera. Na koniec dodajemy bakalie i łączymy z masą za pomocą łyżki. 
  6. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Najpierw na delikatnych obrotach, a dopiero później możemy je zwiększyć.
  7. Do wcześniej masy dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy, a następnie kolejną część. Robimy to bardzo powoli i delikatnie, aby masa pozostała puszysta.
  8. Całość przekładamy do przygotowanej tortownicy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy migdałami. 
  9.  Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, a następnie 1h i 15 minut w 120 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 1h, a następnie wyjmujemy i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Podajemy obsypane cukrem pudrem.

 Smacznych i spokojnych Świąt Wam życzę :) 




9 komentarzy:

  1. znakomity sernik! w święta nigdy nie może go zabraknąć, u mnie już drugi się wypieka, a najbardziej degustacji nie umiem się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na degustację też zawsze czekam z niecierpliwością :D

      Usuń
  2. cudny serniczek! :) Uwielbiam takie proste wypieki, bez spodów i dziwnych dodatków. Klasyka jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  3. oj jadłabym! od razu podwójną porcję ;)
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładnie wygląda :) smakowity !
    Zapraszam do mnie w odwiedziny :)) Pozdrawiam wiosennie !

    znajdziesz u mnie różnorodne rękodzieło , możesz także coś sobie zamówić, albo sama zaprojektować coś co byś chciała - a ja to wykonam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiał być wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...