30 sierpnia 2017

Chlebki naan pieczone z gulaszem warzywnym i serem

Od dłuższego czasu chodzi za mną domowa pizza, jednak nie mogłam się zmobilizować by ją zrobić. Po czasie stwierdziłam, że pizza to pracochłonne zajęcie, więc postanowiłam zrobić ulubione chlebki naan w towarzystwie gulaszu z naszych sezonowych warzyw. Całość zwieńczyłam aksamitnym serem edamskim MSM Mońki, który dosłownie rozpłynął się na całej powierzchni. Danie wbrew pozorom jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Uwierzcie mi, że zajadaliśmy się wszystkim, aż brzuchy bolały od przejedzenia! Jednak warto, zdecydowanie :)

Składniki:
  • chlebki naan z tego przepisu 
  • ser Edamski MSM Mońki
  • 400g pieczarek 
  • pół papryki czerwonej 
  • pół papryki żółtej 
  • pół bakłażana 
  • 1 biała cebula
  • 2 średnie pomidory 
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki curry 
  • natka pietruszki 
 Przygotowanie:
  1.  Na początek można przygotować ciasto na nasze chlebki. Kiedy będzie wyrastać zajmijmy się farszem. 
  2. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. 
  3. Na początek na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki oraz paprykę.  Wszystko dusimy, aż papryka zmięknie. 
  4. Pokrojonego bakłażana zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie płuczemy pod zimną wodą i dodajemy na patelnię. W tym momencie można również dodać pomidory i wszystkie przyprawy. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie, a nasz sos odparuje. 
  5. Chlebki naan po wyrośnięciu układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy oliwą i pieczemy 8 minut w 180 stopniach.  Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy starty ser Mońki, farsz i ponownie ser. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 2 minuty, aż ser się rozpuści z czym nie będzie problemu. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki i gotowe! Smacznego.


8 komentarzy:

  1. Zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetny przepis, jutro na obiad właśnie to serwuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Naany zdarza mi się podawać. Ale zazwyczaj z dalhem. Otwarłaś mi nowe drzwi do ich zastosowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jeszcze często jako dodatek do hummusu, ale myślę, że takie zastosowanie to dobra alternatywa dla obiadu i gości ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...