5 sierpnia 2017

Bułki orkiszowo-pszenne

Czy znajdą się tu miłośnicy domowego pieczywa? Moje delikatne bułki podbiły serca bliskich i to już stały punkt większości kolacji czy też wyjazdów. Przyszedł jednak czas na wypróbowanie bułek z ziarnem, do których mam jednak słabość.  Dodatkowo zamiast masła użyłam oliwy, cukier zastąpiłam miodem, a jajka pominęłam. Z mąkami możecie eksperymentować. Do orkiszowej dodawałam już pszenną, a także owsianą- jeśli bułeczki mają mieć mniej charakterystycznej goryczy polecam użyć mąki pszennej i po problemie. Dodatkowo można je wzbogacić siemieniem lnianym lub otrębami (niewielką ilością). Pieczecie ze mną? :)


Składniki:
  • 300g mąki orkiszowej
  • 250g mąki pszennej/owsianej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 350ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • dynia/siemię lniane do posypania
Przygotowanie:
  1. W garnuszku przygotowujemy zaczyn- kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz cukru, a także podgrzane mleko (1/3 całej porcji). Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2.  W dużej misce umieszczamy mąkę, sól, oliwę oraz miód. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko, a także wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je ściereczkę i odstawiamy do podwojenia objętości. 
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku masy i formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. dynią, sezamem, siemieniem lnianym- co tylko lubicie lub macie pod ręką. 
  4. Bułeczki pieczemy w 170 stopniach z funkcją termoobiegu przez 25 minut. Smacznego! 



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo, ostatnio wciąż piekę bułeczki ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I prawidłowo! Szkoda kupować, kiedy pozna się smak własnych wypieków :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię domowe pieczywo :) Nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, uwielbiam domowe pieczywo - własciwie od nie dawna, tylko takie staram się jeśc!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...