Bułki orkiszowo-pszenne
Czy znajdą się tu miłośnicy domowego pieczywa? Moje delikatne bułki podbiły serca bliskich i to już stały punkt większości kolacji czy też wyjazdów. Przyszedł jednak czas na wypróbowanie bułek z ziarnem, do których mam jednak słabość. Dodatkowo zamiast masła użyłam oliwy, cukier zastąpiłam miodem, a jajka pominęłam. Z mąkami możecie eksperymentować. Do orkiszowej dodawałam już pszenną, a także owsianą- jeśli bułeczki mają mieć mniej charakterystycznej goryczy polecam użyć mąki pszennej i po problemie. Dodatkowo można je wzbogacić siemieniem lnianym lub otrębami (niewielką ilością). Pieczecie ze mną? :)
Składniki:
Składniki:
- 300g mąki orkiszowej
- 250g mąki pszennej/owsianej
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 350ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- dynia/siemię lniane do posypania
- W garnuszku przygotowujemy zaczyn- kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz cukru, a także podgrzane mleko (1/3 całej porcji). Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- W dużej misce umieszczamy mąkę, sól, oliwę oraz miód. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko, a także wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je ściereczkę i odstawiamy do podwojenia objętości.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku masy i formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. dynią, sezamem, siemieniem lnianym- co tylko lubicie lub macie pod ręką.
- Bułeczki pieczemy w 170 stopniach z funkcją termoobiegu przez 25 minut. Smacznego!
Uwielbiam domowe pieczywo, ostatnio wciąż piekę bułeczki ☺
OdpowiedzUsuńI prawidłowo! Szkoda kupować, kiedy pozna się smak własnych wypieków :)
UsuńBardzo lubię domowe pieczywo :) Nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypieku :)
UsuńŚwietny przepis, uwielbiam domowe pieczywo - własciwie od nie dawna, tylko takie staram się jeśc!
OdpowiedzUsuńBardzo dobra decyzja!:)
Usuń