7 sierpnia 2017

Pomidory i mój #kremowywtorek

Tego nie mogło u mnie zabraknąć- krem ze świeżych pomidorów. Najlepiej tych z własnego ogródka, ale te od Pani z targu też się sprawdzą. Przerośnięte, soczyste, jędrne- najlepsze! Nie trzeba dodawać już nic innego, one same się obronią. Póki jest na nie czas to korzystam ile tylko się da i wręcz się nimi obiadam bo wiem, jak zimą chodzę i narzekam na ich brak. Pomysłów na ten krem jest całe mnóstwo, ale pierwszy w sezonie musiał być klasyczny! :)

Składniki:
  • 1kg świeżych pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: jogurt naturalny/grzanki/bazylia 
Przygotowanie:
  1. Pomidory dokładnie myjemy, pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnku z grubym dnem.
  2. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę, a po chwili dodajemy posiekane ząbki czosnku.  
  3. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów razem z cebulą i czosnkiem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. 
  4. Bazylię myjemy, dorzucamy do zupy. Po wystudzeniu wszystko dokładnie blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowy krem podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się jogurt, a także czosnkowe grzanki. Smacznego.



8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zupy kremy, a z pomidorów jest obłędny :) Narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam w każdy wtorek do końca września na kremowe inspiracje :)

      Usuń
  2. Pomidorowa ze świeżych pomidorów nie dorówna żadnej innej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy krem, ta wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...