Rogaliki krucho-drożdżowe. Bez jajek i mleka.

Do jednych z moich ulubionych słodkich wypieków można zaliczyć rogaliki, zdecydowanie. Robi się je (wbrew pozorom) bardzo szybko i są świetne, żeby zabrać je ze sobą na wynos- wszędzie się zmieszczą i zaspokoją głód! Dodatkowo można je nadziać dosłownie wszystkim, więc zawsze robię parę wariacji :)  Następnym razem skuszę się również na wersję wytrawną, co myślicie? :)

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250g masła, rozpuszczonego 
  • 3 łyżki cukru
  • 130g śmietany 9%
  • 75g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • marmolada/powidła śliwkowe/krem czekoladowy 
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki  oprócz marmolady/powideł siekamy nożem. Następnie składniki zagniatamy by połączyć je w jednolite ciasto. Jak tylko ciasto będzie gładkie i z łatwością odejdzie nam od ręki, formujemy kule, umieszczamy ją w misce i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut. 
  2. Następnie kule ciasta dzielimy na 5 mniejszych części i każdą rozwałkowujemy, aby otrzymać koło. Całość smarujemy przygotowanym nadzieniem i kroimy w trójkąty. Zwijamy zaczynając od dłuższej końcówki, tak aby utworzyć rogalik. 
  3.  Rogaliki przekładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy je w 170 stopniach z funkcją termoobiegu przez 30-35 minut, aż się zarumienią. Zajadamy po wystudzeniu. Smacznego!





14 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie rogaliki, to moje ulubione słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te rogaliki :-) nie doczytałam przepisu i nie rozpuszczalam masła, ale i tak wyszły świetne. Najlepsze jest to że na drugi dzień są tak samo smaczne jak i po upieczeniu. A to ciasto to niebo ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak smakowały! :) Zaoszczędziłaś sobie mycia, haha :>

      Usuń
  4. Jak zrobić wersję wytrawne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farszem może być: szpinak uduszony na oliwie z czosnkiem i cebulą lub kremowy serek z przyprawami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger