21 sierpnia 2017

Owsiane ciasteczka kokosowo-migdałowe

Szykuje się kolejna podróż, a na nią najlepiej sprawdzą się domowe ciasteczka z mnóstwem dobroci. Przepis można modyfikować i wykorzystywać inne mąki, dodać suszone owoce lub odrobinę cynamonu, ale ja tym razem postawiłam na kokos. Jestem pewna, że takie ciasteczka zaspokoją pierwszy głód w czasie podróży i z pewnością ją umilą. Do tego obowiązkowo książka/gazeta (to czas na nadrobienie zaległości) i towarzystwo przyjaciółki, może być lepiej? :)

Składniki:
  • 100g oleju kokosowego 
  • 50 g syropu klonowego/miodu 
  • 140g mąki ryżowej 
  • 120g wiórków kokosowych 
  • 150g płatków owsianych 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowe)
  • 75g płatków migdałowych
  • szczypta soli
 Przygotowanie:
  1. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem z agawy i mieszamy.Powoli dolewamy mleko.
  2. W drugiej misce mieszamy mąki, płatki owsiane, migdały i wiórki kokosowe. Całość wsypujemy do płynnej masy. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę.
  3. Za pomocą zwilżonej dłoni formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczam je, by uzyskać płaskie ciasteczka. 
  4. Uformowane owsiane ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na15 mi. Po upieczeniu pozwalamy im ostygnąć. Smacznego!







7 komentarzy:

  1. Osobiście polecam takie ciasteczka! Sam robię niemalże identyczne i smakują naprawdę dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie ciasteczka owsiane, więc i na te sie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ujęcie! Musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super są te ciasteczka! Naprawdę wyglądają naprawdę przepysznie, koniecznie je spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...