Owsiane ciasteczka kokosowo-migdałowe
sierpnia 21, 2017
7
Ciasteczka
,
olej kokosowy
,
płatki migdałowe
,
płatki owsiane
,
syrop klonowy
,
wiórki kokosowe
Szykuje się kolejna podróż, a na nią najlepiej sprawdzą się domowe ciasteczka z mnóstwem dobroci. Przepis można modyfikować i wykorzystywać inne mąki, dodać suszone owoce lub odrobinę cynamonu, ale ja tym razem postawiłam na kokos. Jestem pewna, że takie ciasteczka zaspokoją pierwszy głód w czasie podróży i z pewnością ją umilą. Do tego obowiązkowo książka/gazeta (to czas na nadrobienie zaległości) i towarzystwo przyjaciółki, może być lepiej? :)
Składniki:
- 100g oleju kokosowego
- 50 g syropu klonowego/miodu
- 140g mąki ryżowej
- 120g wiórków kokosowych
- 150g płatków owsianych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowe)
- 75g płatków migdałowych
- szczypta soli
- W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem z agawy i mieszamy.Powoli dolewamy mleko.
- W drugiej misce mieszamy mąki, płatki owsiane, migdały i wiórki kokosowe. Całość wsypujemy do płynnej masy. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę.
- Za pomocą zwilżonej dłoni formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczam je, by uzyskać płaskie ciasteczka.
- Uformowane owsiane ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na15 mi. Po upieczeniu pozwalamy im ostygnąć. Smacznego!
Osobiście polecam takie ciasteczka! Sam robię niemalże identyczne i smakują naprawdę dobrze :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ciasteczka owsiane, więc i na te sie skuszę :)
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcam :)
UsuńSuper ujęcie! Musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Oj były, zapewniam :)
UsuńSuper są te ciasteczka! Naprawdę wyglądają naprawdę przepysznie, koniecznie je spróbuję :D
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuń