Budyniowe muffinki z borówkami


Odwiedziny u znajomych łączą się z  przygotowaniem dla nich smakołyków, a przynajmniej w moim przypadku. Pociągiem nie zawsze uda się wszystko przewieźć, a szczególnie przy 30 stopniach, ale takie proste wypieki sprawdzą się zawsze :) Jeśli macie ochotę właśnie na takie wyrośnięte i wilgotne muffinki, to ten przepis jest dla Was- w weekend na grilla z pewnością zadowolą gości :)

Składniki:
  • 350g mąki pszennej 
  • 80g cukru
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sodki 
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • szklanka borówek 
  • garść płatków migdałowych 
Przygotowanie:
  1. W dużej misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka, dodajemy jogurt i dokładnie łączymy. Wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Powstałą masę wlewamy do pierwszego naczynia i wszystko powoli mieszamy,aż do połączenia składników. 
  2. Do papilotek nakładamy jedną łyżkę masy, układamy kilka sztuk borówek, ponownie uzupełniamy masą i borówkami. Wierzch można posypać płatkami migdałów. 
  3. Muffinki pieczemy w 170 stopniach z funkcją termoobiegu przez 30 minut- wierzch musi być ładnie zarumieniony. Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. Świetne muffinki, bardzo podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffinki :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojojoj chodzą takie za mną od kilku dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, świetne muffinki, dziś właśnie sobie takie zaserwowałam i niebo w buzi po prostu :P PS Nawet mi wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, muffinki wyglądają bardzo apetycznie, czy konieczne jest aby borówki były świeże? Czy mogę dodać tez mrożone?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger