Budyniowe muffinki z borówkami
Odwiedziny u znajomych łączą się z przygotowaniem dla nich smakołyków, a przynajmniej w moim przypadku. Pociągiem nie zawsze uda się wszystko przewieźć, a szczególnie przy 30 stopniach, ale takie proste wypieki sprawdzą się zawsze :) Jeśli macie ochotę właśnie na takie wyrośnięte i wilgotne muffinki, to ten przepis jest dla Was- w weekend na grilla z pewnością zadowolą gości :)
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 80g cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sodki
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g masła
- 3 jajka
- szklanka borówek
- garść płatków migdałowych
- W dużej misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka, dodajemy jogurt i dokładnie łączymy. Wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Powstałą masę wlewamy do pierwszego naczynia i wszystko powoli mieszamy,aż do połączenia składników.
- Do papilotek nakładamy jedną łyżkę masy, układamy kilka sztuk borówek, ponownie uzupełniamy masą i borówkami. Wierzch można posypać płatkami migdałów.
- Muffinki pieczemy w 170 stopniach z funkcją termoobiegu przez 30 minut- wierzch musi być ładnie zarumieniony. Smacznego!
Świetne muffinki, bardzo podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam muffinki :) Podkradam do kawki :)
OdpowiedzUsuńOjojoj chodzą takie za mną od kilku dni :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do pieczenia :)
UsuńDokładnie, świetne muffinki, dziś właśnie sobie takie zaserwowałam i niebo w buzi po prostu :P PS Nawet mi wyszły :D
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :)
UsuńWitam, muffinki wyglądają bardzo apetycznie, czy konieczne jest aby borówki były świeże? Czy mogę dodać tez mrożone?
OdpowiedzUsuńHej :) Spokojnie mogą być mrożone :)
Usuń