10 sierpnia 2017

Budyniowe muffinki z borówkami


Odwiedziny u znajomych łączą się z  przygotowaniem dla nich smakołyków, a przynajmniej w moim przypadku. Pociągiem nie zawsze uda się wszystko przewieźć, a szczególnie przy 30 stopniach, ale takie proste wypieki sprawdzą się zawsze :) Jeśli macie ochotę właśnie na takie wyrośnięte i wilgotne muffinki, to ten przepis jest dla Was- w weekend na grilla z pewnością zadowolą gości :)

Składniki:
  • 350g mąki pszennej 
  • 80g cukru
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sodki 
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • szklanka borówek 
  • garść płatków migdałowych 
Przygotowanie:
  1. W dużej misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka, dodajemy jogurt i dokładnie łączymy. Wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Powstałą masę wlewamy do pierwszego naczynia i wszystko powoli mieszamy,aż do połączenia składników. 
  2. Do papilotek nakładamy jedną łyżkę masy, układamy kilka sztuk borówek, ponownie uzupełniamy masą i borówkami. Wierzch można posypać płatkami migdałów. 
  3. Muffinki pieczemy w 170 stopniach z funkcją termoobiegu przez 30 minut- wierzch musi być ładnie zarumieniony. Smacznego! 



10 komentarzy:

  1. Świetne muffinki, bardzo podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffinki :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojojoj chodzą takie za mną od kilku dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, świetne muffinki, dziś właśnie sobie takie zaserwowałam i niebo w buzi po prostu :P PS Nawet mi wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, muffinki wyglądają bardzo apetycznie, czy konieczne jest aby borówki były świeże? Czy mogę dodać tez mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Spokojnie mogą być mrożone :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...