Knedle dyniowe z owocami
Lubicie eksperymenty czy raczej pozostajecie wierni tradycji i tym samym trzymacie się utartych schematów? Jak niedziela to rosół, jak schabowy to tylko w panierce, a knedle wyłącznie na bazie ziemniaków? Oczywiście, nic w tym złego, jednak czasami warto zaryzykować i spróbować nowości. W moim przypadku padło na knedle, które uwielbiam, ale chciałam spróbować czegoś innego, więc zamiast ziemniaków w ruch poszła dynia. Efekt? Konsystencja bardziej zbita, a do tego mamy naturalnie piękny kolor. Smak pozostaje ten sam :)
Składniki:
/12 sztuk/
Składniki:
/12 sztuk/
- 400g miąższu z dyni
- 0,5 łyżeczki soli
- 200g mąki pszennej + kilka łyżek na podsypanie blatu
- 12 śliwek węgierek
- cukier oraz cynamon
- Dynie obieramy i kroimy w grubą kostkę. Umieszczamy w garnku i mieszamy z oliwą. Tak przygotowaną przekładamy na blaszkę i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach,aż zmięknie.
- Dynię przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystudzenia.
- Na stolnicy umieszczamy dynię, robimy dołeczek, gdzie wbijamy jajko, wsypujemy mąkę oraz sól. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z tak przygotowanej masy odrywamy po kawałku ciasta. Delikatnie spłaszczamy, umieszczamy w środku połówkę śliwki, którą zasypujemy cukrem i cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Formujemy kulkę, uważając by przyszła kluska była dokładnie zaklejona. Czynność powtarzamy,aż wykorzystamy całe ciasto.
- W dużym garnku gotujemy wodę i delikatnie solimy. Na wrzątek wrzucamy knedle i od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy je jeszcze 8 minut. Gotowe podajemy z jogurtem/bułką tartą lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Dawno nie jadłam ☺
OdpowiedzUsuńTo zachęcam :) Oprócz koloru mają też nieco inny smak, niż te tradycyjne z ziemniaka :)
UsuńTakich jeszcze nie jadłam, ale wyglądają mega pysznie i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDaj zna czy będą smakować :)
UsuńDawno już nie jadłam ;) Narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zachęcam do gotowania :>
Usuń