31 lipca 2017

Gruszka i pietruszka #kremowywtorek

Pierwszy miesiąc wyczekiwanych wakacji już za mną. Czas zaplanować kolejny i czerpać z tych nadchodzących dni pełną parą :) Nie jestem pewna na ile uda mi się zrealizować wyznaczone cele, które siedzą z tyłu w mojej głowie, ale mam czas, więc biorę się za siebie!
Dziś kolejny pomysł na zupę krem-połączenie warzyw i owocu. Brzmi dziwnie? Nic podobnego, spróbujcie koniecznie bo pierwsze gruszki już pojawiają się na straganach :)


Składniki:
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 300g korzenia pietruszki 
  • 2 średnie gruszki
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 
  • jogurt grecki 
  • pieprz czarny i sól
  • gałka muszkatołowa 
Przygotowanie:
  1. Gotujemy bulion warzywny (u mnie na bazie marchewki, selera, pietruszki, ziela angielskiego i liścia laurowego).
  2. Korzeń pietruszki oraz gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Do wrzącego bulionu wrzucamy pietruszkę i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy gruszkę i gotujemy kolejne 5 minut. Pozostawiamy całość na małym ogniu i dodajemy przyprawy. Zestawiając garnek z ognia możemy zabrać się za miksowanie.Całość możemy zaprawić łyżką jogurtu greckiego, co nada zupie przyjemnego posmaku. 
  3. Swój krem podałam z plasterkami gruszki, ale świetnym dodatkiem byłby ser pleśniowy, jogurt lub orzechy- decyzja należy do Was.

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiej propozycji, ale skusze się i bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! to wcale nie ekstrawagancja. Jadłam kiedyś taką zupę w Londynie w "Milku".
    Tak mnie zafascynowała, że wyrwałam przepis zaskoczonej właścicielce.
    Połączenie gruszki i pietruszki jest genialne. Pyszną zupę zaproponowałaś. Dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo się cieszę, że smaki przypadły Ci do gustu :) Zapraszam częściej!

      Usuń
  3. Tyle pietruszki? Rety. Nie wiem czy nawet przy największych chęciach bym to przetrawił. Ale i tak szanuję za przepis, bo oryginalny. :) Hm, a może słodycz gruszek właśnie fajnie komponuje się z tym specyficznym posmakiem pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dałbyś radę nawet jeśli pietruszka jest Ci straszna :)
      Jak piszesz, gruszka łagodzi wszystko :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...