Delikatne bułki do hamburgerów
Zaczęło się od chęci na domowe hamburgery. Skoro domowe to bułki też wypadałoby zrobić samodzielnie. I właśnie od tego czasu goszczą one na naszym stole praktycznie codziennie! Dodatkowo zarażam tym przepisem bliskie mi osoby bo przecież domowy wypiek nie może się równać z tym nawet z najlepszej piekarni :) Dodatkowym plusem bułeczek jest to, że można używać różnego rodzaju mąk w dowolnych ilościach. Ja najczęściej stosuje zasadę pół mąki pszennej i pół mąki żytniej/owsianej/orkiszowej. Wypieki zachowują świeżość do 7 dni, cudo! :)
Składniki: /10 sztuk/
Składniki: /10 sztuk/
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 80 g masła
- oraz do posmarowania: ciepła woda, sezam
Przygotowanie
- Drożdże rozdrobnić i włożyć do kubka, dodać odrobinę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko z rozgrzanym tłuszczem, dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać przez ok. 5 minut.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na godzinę.
- Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 9 równych części. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Wierzch posmarować ciepłą wodą, następnie olejem i dopiero posypać sezamem.
- Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, aż się zarumienią.
Muszę wypróbować ☺
OdpowiedzUsuńmmm- looks delicious!
OdpowiedzUsuńI`m following ur blog with a great pleasure via GFC
Please join me
Sunny Eri: beauty experience
znakomite, takie domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne <3
OdpowiedzUsuńKama
W końcu przekonana! Bardzo się cieszę :) Teraz drugie śniadania będą smaczniejsze! :)
Usuń