1 marca 2017

Delikatne bułki do hamburgerów

Zaczęło się od chęci na domowe hamburgery. Skoro domowe to bułki też wypadałoby zrobić samodzielnie. I właśnie od tego czasu goszczą one na naszym stole praktycznie codziennie! Dodatkowo zarażam tym przepisem bliskie mi osoby bo przecież domowy wypiek nie może się równać z tym nawet z najlepszej piekarni :) Dodatkowym plusem bułeczek jest to, że można używać różnego rodzaju mąk w dowolnych ilościach. Ja najczęściej stosuje zasadę pół mąki pszennej i pół mąki żytniej/owsianej/orkiszowej. Wypieki zachowują świeżość do 7 dni, cudo! :)

Składniki: /10 sztuk/

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 80 g masła 
  • oraz do posmarowania: ciepła woda, sezam
Przygotowanie
  1. Drożdże rozdrobnić i włożyć do kubka, dodać odrobinę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko z rozgrzanym tłuszczem, dodać jajko, żółtka i wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać przez ok. 5 minut.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na godzinę.
  4. Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 9 równych części. Uformować kulki i ułożyć je na  blaszce do pieczenia. Wierzch posmarować ciepłą wodą, następnie olejem i dopiero posypać sezamem. 
  5. Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, aż się zarumienią. 




5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...