18 listopada 2014

Ciasto gruszkowo-imbirowe

Niedawno przeglądałam wpisy na blogu i stwierdziłam, że mało tutaj gruszki- właściwie nie wiem, kiedy ostatnio używałam jej do jakiś wypieków. Z pewnością wystąpiła w tarcie, racuszkach, kruchym cieście, jako dodatek do śniadania I i II :) Tym razem również w cieście, ale bardziej aromatycznym i przypominającym 'biszkopt'.  Oprócz efektu, który uzyskałam przez ułożenie plasterków owoców może zaskakiwać smakiem. UWAGA- jest bardzo wciągająca i nie można sobie odmówić kawałeczka w ciągu dnia :)

Składniki:
/tortownica o średnicy 28cm/
  • 270g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300g masła roślinnego 
  • 4 jajka
  • 100g cukru pudru 
  • 1½  łyżeczki imbiru
  • 6 twardych gruszek
  • ½ opakowania cukru migdałowego 
Przygotowanie:
  1. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. W mikserem ucieramy na gładką masę masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy sypkie składniki oraz dodajemy imbir. 
  2. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  3. Tortownicę smarujemy masłem. Masę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy świeże owoce i zasypujemy cukrem. 
  4. Ciasto pieczemy w 180°C przez 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy na ciepło z lodami (wybrałam tradycyjnie śmietankowe)

 Smacznego :) 



 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...