2 listopada 2013

Tarta pełnoziarnista z gruszkami

Ostatnio była tarta z jabłkami na spodzie kukurydzianym, a dzisiaj z gruszkami i spodem pełnoziarnistym. Która lepsza? Nie wiem, ale może Wy zdecydujecie? :) Każda ma w sobie "to coś". Pierwszy raz tak eksperymentuje ze spodami i podoba mi się to! Dzięki temu uczę się czego dodawać do masy, a co ewentualnie mogę pominąć lub zastąpić. Jeśli nie wychodzi, to wiem czego unikać, ale póki co  żadnej katastrofy nie było, a przynajmniej w ostatnim czasie :) Zapraszam na degustację :)

Składniki:
spód:
  • 220g mąki pełnoziarnistej 
  • 20g posiekanych pestek dyni 
  • 35g masła roślinnego
  • 30g cukru pudru 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sodki 
  • 140g jogurtu naturalnego 
nadzienie:
  • 8 gruszek 
  • 3 goździki 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
kruszonka:
  • cukier puder
  • mąka pszenna 
  • masło roślinne 
Przygotowanie:
  1. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki. Najlepiej, żeby kruszonka nie była zbyt mokra. 
  2. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy goździki, cukier i prużymy przez około 10 min. 
  3. Wszystkie składniki do przygotowania spodu mieszamy ze sobą i energicznie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min lub na całą noc. 
  4. Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy je przez folię lub na oprószonym mąką blacie. Formę smarujemy masłem, dokładanie wyklejamy ciastem, które  nakłuwamy i pieczemy przez 20 min w 180 stopniach. 
  5. Podpieczony spód obsypujemy bułką tartą, wykładamy owoce i rozrzucamy kruszonkę. Całość pieczemy jeszcze przez 30-35 minut, aż góra się zarumieni. 
  6. Ciasto podajemy obsypane cukrem pudrem.

Smacznego :) 





16 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...