Omlet dyniowy
Kochani, dzisiaj mam dla Was typowo jesienny wpis. Po pierwsze jest to propozycja śniadaniowe, a więc coś co może rozgrzać, dodać energii na najbliższe godziny. Od jakiegoś czasu szaleję na punkcie omletów i przez ostatni tydzień próbowałam znaleźć swój ideał pod względem konsystencji ciasta, a także brałam pod uwagę smak i ewentualne dodatki. Jest to mój bazowy przepis (wystarczy pominąć puree i cynamon). Zazwyczaj wybieram słodkie śniadania, ponieważ mogę wykorzystać cynamon i jednak jestem łasuchem, więc słodkie zawsze jest na pierwszym miejscu :> Śniadanie zaliczam do jesiennych, ponieważ towarzyszy mu dynia, a ta kojarzyć się może wyłącznie z tą porą roku. Uważam, że taki omlet w towarzystwie takich dodatków syci na dłużej i pobudza metabolizm do pracy od początku dnia!
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka puree dyniowego
- 1½ łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów owsianych
- szczypta cynamonu
- olej/masło
Przygotowanie:
- Jajka rozkłócamy w miseczce np za pomocą blendera i dodajemy puree. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Odstawiamy na około 10 minut.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy z obu stron przez około 2-3 minuty pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Gotowy przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie: serek naturalny, miód, owoce goji i orzechy nerkowca :)
Smacznego!
dietetyczny i dyniowy- dla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
Usuńpysznie na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńMuszę się zgodzić ;)
Usuńto ta lepsza i bardziej kolorowa część jesieni :)
OdpowiedzUsuńale grubaśny i puszysty!!! idealny
OdpowiedzUsuń