23 listopada 2014

Omlet dyniowy

Kochani, dzisiaj mam dla Was typowo jesienny wpis. Po pierwsze jest to propozycja śniadaniowe, a więc coś co może rozgrzać, dodać energii na najbliższe godziny. Od jakiegoś czasu szaleję na punkcie omletów i przez ostatni tydzień próbowałam znaleźć swój ideał pod względem konsystencji ciasta, a także brałam pod uwagę smak i ewentualne dodatki. Jest to mój bazowy przepis (wystarczy pominąć puree i cynamon). Zazwyczaj wybieram słodkie śniadania, ponieważ mogę wykorzystać cynamon i jednak jestem łasuchem, więc słodkie zawsze jest na pierwszym miejscu :> Śniadanie zaliczam do jesiennych, ponieważ towarzyszy mu dynia, a ta kojarzyć się może wyłącznie z tą porą roku. Uważam, że taki omlet w towarzystwie takich dodatków syci na dłużej i pobudza metabolizm do pracy od początku dnia!

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka puree dyniowego
  • 1½ łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • szczypta cynamonu 
  • olej/masło
Przygotowanie:
  1. Jajka rozkłócamy w miseczce np za pomocą blendera i dodajemy puree. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Odstawiamy na około 10 minut. 
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy z obu stron przez około 2-3 minuty pod przykryciem na wolnym ogniu.
  3. Gotowy przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie: serek naturalny, miód, owoce goji i orzechy nerkowca :)

 Smacznego!




6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...