15 listopada 2014

Ciasteczka ryżowo-dyniowe

Pogoda zaskakuje, ale chyba nie mam prawa się o to złościć- mamy w końcu połowę listopada! Szaro, buro i ponuro. Nie lubię tego momentu, kiedy o godzinie 16 robi się już ciemno. Chociaż troszeczkę dzień można sobie umilić i rozjaśnić 'słonecznymi' wypiekami. Takim rozpogodzeniem będzie dla mnie dynia i barwa wypieków, którą dzięki niej uzyskuję. Oprócz tak zdrowego dodatku bazą jest mąka ryżowa, więc wypiek można podciągnąć pod te z cyklu bezglutenowych :) Ciasteczka sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym ze względu na swoje aromatyczne dodatki :)

Składniki:
  • 1½ szklanki mąki ryżowe (275g)
  • 120g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru (60g)
  • puree z dyni (110g)
  • szczypta soli, starty imbir  
  • powidła śliwkowe 
Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę.  Na sam koniec dokładamy puree, a także imbir.
  2. Masę przekładamy na stolnicę i formujemy z niej kulkę- wstawiamy na godzinę do lodówki. 
  3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą kolejno rozwałkowujemy, wycinamy z niej dowolne kształty o grubości 6mm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto.
  4. Ciasteczka pieczemy w 180°C przez 20-25 minut, aż się zarumienią. 
  5. Przekładamy, a po wystudzeniu możemy przełożyć je ulubioną konfiturą- użyłam śliwkowej. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

 Smacznego :) 




6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...