15 marca 2014

Pizza - 4 rodzaje!


Kochani, już od paru dni zbieram się, żeby opublikować dla Was ten przepis, ale ciągle pochłaniało mnie coś innego. Chyba większość osób z wielką ochotą skusi się czasami na kawałek pizzy, a takiej robionej samodzielnie to bez dwóch zdań. Próbowałyśmy z mamą już wielu kombinacji, ale żadna nie była tak dobra! Ciasto wyszło delikatne, puszyste i lekko chrupiące. Z pewnością wrócimy do tego przepisu jeszcze nie raz. Podałam Wam swoje pomysły na dodatki, ale oczywiście możecie spróbować czegoś innego :)
Poniżej znajdziecie również zdjęcia i taki mały przewodnik "krok po kroku".

Składniki:
/4 okrągłe blaszki/
  • 0,5kg mąki
  • 5dag drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/4 szklanki ciepłej wody + 1/2 szklanki do ciasta
  • 1/4 szklanki oliwy
  • bazylia, sól, pieprz, oregano
dodatki:
  1. pesto, kurczak, ananas, kukurydza, mozzarella
  2.  koncentrat pomidorowy, pieczarki, kurczak, brokuły, ogórek kiszony, ser żółty 
  3. pesto, kurczak, brokuły, anchois, mozzarella
  4. koncentrat pomidorowy, salami, pieczarki, ogórki kiszone,  ser żółty 
Przygotowanie:
  1. Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem,1/4 szklanki wody i 1 łyżką mąki- odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Mąkę mieszamy z przyprawami, dodajemy 1/2 szklanki wody i oliwę, a na koniec wyrośnięte drożdże. Energicznie zagniatamy, aż masa będzie jednolita. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki, a jeśli za gęste- wody.
  3. Ciasto odstawiamy do podwojenie swojej objętości. 
  4. Przygotowujemy składniki:
    • Pierś z kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni doprawiając solą i pieprzem.
    • Pieczarki  kroimy w plastry. 
    • Ser żółty ścieramy na tartce o małych oczkach.
    •  Mozzarelle kroimy w plasterki.
    •  Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie. 
    • Ogórki kiszone kroimy w plasterki.
    • Ananasa kroimy w kostkę.
    5.  Blaszki smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na 4 części i równomiernie rozprowadzamy.      Dalej postępujemy tak, jak napisałam wyżej przy podawaniu składników.
    6. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

    SMACZNEGO :)


Przed pieczeniem

 koncentrat pomidorowy, pieczarki, kurczak, brokuły, ogórek kiszony, ser żółty

koncentrat pomidorowy, salami, pieczarki, ogórki kiszone,  ser żółty

pesto, kurczak, ananas, kukurydza, mozzarella



pesto, kurczak, brokuły, anchois, mozzarella

8 komentarzy:

  1. Bardzo podobają mi się twoje blaszki na pizzę :) Jaką mają średnicę? Pizze świetne! Chyba najlepsza z brokułami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszki mają średnicę 29cm. Moim faworytem też jest ta z brokułami :)

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają te placuszki. Zbieram i zbieram te przepisy na pizzę i nic z tego nie wynika. Chyba czas porzucić teorię i wziąć się za ciasto na pizze. Twoje pizze wyglądają tak kusząco, że wykorzystam twój przepis:)) dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na relacje, jak Ci wyszły :)

      Usuń
  3. Kurcze, ale szaleństwo w kuchni:), każda piękna i każda obłędna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedna pizza to rarytas, a już w 4 rodzajach to wycieczka do nieba! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że ktoś jeszcze podziela moją "miłość" :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...