7 marca 2014

Muffiny pełnoziarniste z bakaliami

Dawno nie robiłam dla Was takich lekkich i po części dietetycznych muffinek, więc postanowiłam nadrobić zaległości.  Ich plusem jest to, że do środka możemy dodać dowolne dodatki (w zależności od tego co lubimy). Ja postawiłam na żurawinę i płatki migdałowe, ale siemię lniane lub inne specjały też by się sprawdziły. Cały proces przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest pyszny- polecam zjeść na śniadanie z kremowym serkiem kanapkowym i miodem :)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki  cukru trzcinowego 
  • 1 jajko
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sodki
  • 100g suszonej żurawiny 
  • 40g płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Moczymy żurawinę przez około 10 min. 
  2. Mikserem ucieramy pianę z jajka, oleju i  jogurtu. Stopniowo przesiewamy mąkę pszenną i pełnoziarnistą, a także sodkę i proszek.
  3. Na koniec dodajemy żurawinę i płatki migdałowe. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. 
  4. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w 170  stopniach przez 25 minut.

Smacznego! :)





6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...