1 marca 2014

Muffinki jak pączki

Kochani, dzisiaj pozostanę jeszcze  troszkę w klimacie czwartkowym, ale zdecydowanie wybieram lżejszą opcję. W sumie nie koniecznie trzeba je robić w Tłusty Czwartek, ponieważ nadają się one także na inne okazje. Oczywiście, są bardzo szybkie w przygotowaniu i prezentują się (moim zdaniem) całkiem nieźle ;)

Składniki:
/inspiracja Anyżkowo/


  • 300g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 70g cukru pudru (1 szklanka) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 80ml oleju 
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200ml kefiru 
  • marmolada
  • 2 łyżki masła roślinnego 
  • 2 łyżki cukru +  1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: 
  1. Mąkę, cukier puder, proszek, sól przesiewamy do miski. 
  2. W drugim naczyniu ubijamy pianę z jajka, oleju i kefiru. 
  3. Delikatnie łączymy suche składniki z mokrymi. 
  4. Do papilotek nakładamy łyżeczkę ciasta, łyżeczkę marmolady i kolejną porcję ciasta do 3/4 wysokości. 
  5. Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 25-35 minut. 
  6. Jeszcze ciepłe smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. 

Smacznego :) 


8 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne :) Są fajne, warto je zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha !!
    Wszystko co pączkowe jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne kuleczki - a ja doceniam jeszcze za opakowanie - czyste palce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Też uważam, że papilotki są zawsze dobrą opcją ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...