12 marca 2014

Szarlotkowy krem gryczany- pożywne śniadanie

Od pewnego czasu namiętnie przeglądam liczne blogi śniadaniowe i poszukuje inspiracji na wykorzystanie wszelkiego rodzaju kasz pod różnymi postaciami. Niektóre owsianki wychodzą dobre, a inne trzeba jeszcze poprawić. Poniższy przepis jest w 100% dopracowany! Pewnie spotkaliście się z takim przepisem już na innym blogu, a jeśli nie to zachęcam do próbowania i dzielenia się wrażeniami! Już po zjedzeniu 3/4 porcji czułam się pełna (dlatego podzieliłam się z mamą :)) i taki stan trwał jeszcze parę godzin, a to jest oczywiście plusem tego śniadania :)


Składniki:
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 
  • 1 łyżka miodu 
  • szklanka wody
  • jabłko
  • 80g jogurtu naturalnego 
  • 50g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Kaszę dokładnie płuczemy. W garnuszku gotujemy wodę z miodem. Po zagotowaniu wrzucamy kaszę, pokrojone w kostkę jabłko i cynamon. Całość prużymy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie dodajemy jogurt, serek i całość blendujemy. Gotowy krem przekładamy do miseczki i dodatkowo posypujemy np. orzechami laskowymi. 

Smacznego :)





Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek Lekkie desery bez piekarnika

4 komentarze:

  1. przygotuję sobie ten krem kiedyś na śniadanie, tym bardziej, że kasza gryczana w słodkiej wersji tak bardzo mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nominowałam Cię do zabawy Libster Blog :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...